NAJBOLJA NUGAT TORTA KOJU STE IKADA PROBALI: Fora je u PRIPREMI, evo kakva KORA MORA BITI
Nugat torta, Foto: Printscreen/Youtube

recept

NAJBOLJA NUGAT TORTA KOJU STE IKADA PROBALI: Fora je u PRIPREMI, evo kakva KORA MORA BITI

Zašto ne biste probali da u stilu najboljih poslastičara obradujete svoje voljene jednim savršenim slatkišem?

Objavljeno:

Ukoliko vam se jede nešto slatko, zašto se ne biste malo pomučili za dobru domaću tortu? Samo jedan od idealnih ukusa koji vam Srećna Republika donosi jeste nugat torta.

Možda će neke od vas njen ukus vratiti u detinjstvo i bezbrižan period kada su nam takvu poslasticu spremale mame i bake, a možda je pravo vreme da i vi naučite kako da je napravite.

Nugat torta
Nugat tortafoto: Printscreen/Youtube/Domaći recepti

Sastojci:

Kore:

5 jaja

5 kašika šećera

3 kašike brašna

2 kašike kakaa

100 ml ulja

Za prelivanje 300 ml mleka

Fil:

600ml mleka

120 g gustina

200 g šećera

150 g čokolade

100 g mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika

100 g lešnik napolitanki

250 g maslaca

200 ml slatke pavlake

300 g nutele ili bilo kojeg nugat (tamnog) dela eurokrema

Nugat torta
Nugat tortafoto: Printscreen/Youtube/Domaći recepti

Priprema:

Prvo se pravi fil da bi se ohladio. Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Izmešati gustin i šećer s mlekom, pa zakuvati u kipuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu, pa mešati dok se ne otopi. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Dok se fil hladi praviti kore. Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni. Ulupati belanca penasto, postepeno dodavati šećer i mutiti da se dobije čvrsta pena. Dodati zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti špatulom.

Obložiti okrugli pleh od 26 cm papirom za pečenje, pa istresti masu za koru i staviti da se peče između 20 i 25 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponoviti još jednom.

Ohladiti kore i vodoravno ih preseći da se dobiju 4.

Ulupati maslac i slatku pavlaku i mikserom razbiti ohlađen fil. Dodati filu pola maslaca, pa umutiti, dodati drugu polovinu, pa umutiti. Masi dodati slatku pavlaku i mutiti, a zatim isto uraditi i sa eurokremom. Na kraju dodati lešnik i samlevene napolitanke i sve mešati.

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.