JAPANSKA METODA ŠTEDNJE U KOJU SE NAJBOGATIJI SRBI KUNU: Ako ih poslušate IMAĆETE PARE ZA KOLA za 3 meseca
Ilustracija, Foto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

bogati za 3 meseca

JAPANSKA METODA ŠTEDNJE U KOJU SE NAJBOGATIJI SRBI KUNU: Ako ih poslušate IMAĆETE PARE ZA KOLA za 3 meseca

Japanska metoda štednje para

Objavljeno:

Neko drži novac u ‘kasici-prasici’, neko u banci, neko štedi kupujući na sniženju, dok neko pozajmljuje novac prijateljima, a Japanci imaju potpuno drugačiji način.

Njihov metod štednje, koji je izmislio novinar Hani Motoko 1904. godine, zove se „Kakeibo“, što se prevodi kao „računovodstvo domaćinstva“. Prošao je čitav vek, a ovaj način štednje se i dalje primenjuje i najbolje „funkcioniše” onima koji vole da kupuju i troše novac na nepotrebne stvari.

Taktika štednje

Kako prenosi Bright Side, prvi korak je zapisivanje u svesku – ne u mobilni ili kompjuter! Uzmite jednu svesku u kojoj ćete voditi finansije i redovno zapisujte sve što ste potrošili.

pare
foto: MUP

Drugi, možda i najvažniji korak je izrada mesečnog kalendara primanja. Napravite četiri kolone koje prikazuju nedelje u mesecu. Početkom meseca upišite dohodak za koji sigurno znate da ćete ga dobiti i jasno ga označite jednom bojom, a zatim svaki dodatni prihod koji dobijete nakon toga zabeležite u drugoj boji.

Aktivirajte „ugao novca“ u svom domu da biste privukli novac i obilje!

Nakon toga nacrtajte drugu tablicu u kojoj ćete zapisati koliko novaca biste voleli da uštedite tog meseca, a zadnji korak neka bude tablica svih obaveznih troškova poput stanarine, režija, hrane, računa za internet i telefon…

Zapišite i sve stvari koje vam ne trebaju, ali biste voleli da ih kupite. Podelite ih na kategorije – troškovi života, zabava, obrazovanje i kultura i ostalo.

Na kraju svakog meseca analizirajte troškove i proverite jeste li se držali u svojim okvirima.

Bonus video: Aca Lukas ima tremu zbog filma

04:06

Aca Lukas ima tremu zbog filma

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.