DOKTOR OTKRIO TEST OD 2 MINUTA KOJI PREDVIĐA KOLIKO ĆEMO DUGO ŽIVETI: Što je rezultat niži, 7 puta je VIŠE ŠANSE...
Ilustracija, Foto: Frederic Cirou / PhotoAlto / Profimedia

paŽnja

DOKTOR OTKRIO TEST OD 2 MINUTA KOJI PREDVIĐA KOLIKO ĆEMO DUGO ŽIVETI: Što je rezultat niži, 7 puta je VIŠE ŠANSE...

Ovaj jednostavan test ne zahteva nikakvu opremu. Morate iz stajaćeg položaja da sednete na pod i prekrstite noge, a zatim se vratiti u početnu poziciju samo koristeći noge da se podignete

Objavljeno:

Mnogi faktori određuju koliko dugo ćemo živeti. Neki od njih su izvan naše kontrole, ali postoje i oni koji su povezani sa životnim navikama poput ishrane i fizičke aktivnosti.

U emisiji „Today“, dr Natali Azar otkrila je da postoji test koji može predvideti koliko bi dugo neko starosti između 51 i 80 godina mogao da poživi. Ovaj test meri različite faktore dugovečnosti, koji uključuju zdravlje srca, ravnotežu, fizičku snagu, pokretljivost i fleksibilnost, prenosi Index.

Kako se izvodi test?

Prekrštene noge
foto: Profimedia

Ovaj jednostavan test ne zahteva nikakvu opremu. Morate iz stajaćeg položaja da sednete na pod i prekrstite noge, a zatim se vratiti u početnu poziciju samo koristeći noge da se podignete.

Test počinjete s 10 bodova i oduzimate po jedan bod za korišćenje ruku, kolena, podlaktica ili ako oslonite jednu ruku na koleno ili butinu. Što je konačni broj bodova manji, to smo pod većim rizikom od rane smrti.

Dr Azar se u emisiji osvrnula na studiju iz 2012, rekavši: „Studija je pokazala da što je rezultat niži, to je sedam puta veća verovatnoća da ćete umreti u sledećih šest godina.“

„Cilj neka vam bude da skupite osam ili više bodova. Kako starimo, provodimo vreme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost takođe su jako važni“, dodala je.

U istraživanju, koje je objavilo Evropsko kardiološko društvo, učestvovalo je 2002 dobrovoljaca, od čega 68 posto muškaraca. 40 posto onih koji su osvojili najmanji broj bodova (od nula do tri) su umrli za manje od 11 godina od istraživanja.

00:50

URADIO SAM IQ TEST CET GPD-u! Stručnjak dobio DVA RAZLIČITA REZULTATA na jedno te istim pitanjima: Kako će svet da izgleda 2050.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.