OVU ZIMSKU NAMIRNICU ZOVU "SRPSKOM BANANOM": Neviđeno je ZDRAVA, zbog onog što sadrži u sebi je smatraju za BOMBOM
Banana, Foto: Aleksandra Čolić

paŽnja

OVU ZIMSKU NAMIRNICU ZOVU "SRPSKOM BANANOM": Neviđeno je ZDRAVA, zbog onog što sadrži u sebi je smatraju za BOMBOM

Osim njenog mesnatog dela i kore u ishrani se koriste i semenke koje čuvaju krvne sudove i dobre su za raspoloženje

Objavljeno:

Banana nije, ali je zovu srpska banana. Slična lubenici po visokom sadržaju vode, narandžaste, crvene, žute i bele boje. Koristimo je u ishrani sirovu, kuvanu ili pečenu.

„Veza je u tom nutritivnom sastavu, međutim ako posmatramo energetski, postoje razlike. Bundeva u svom sastavu ima 90 procenata vode što kod banane, ono što ih povezuje to je visoki sadržaj kalijuma, folne kiseline i pektina, pa zato kažemo srpska banana“, objašnjava nutricionistkinja Sandra Milošević.

Bundeva je jesenja i zimska vitaminska bomba. Sadrži beta karoten zbog kojeg je narandžaste boje i štiti od ultraljubičastog zračenja.

„Od vitamina, beta katroten koji se pretvara u vitamin A, vitamin C, takođe vitamine B kompleksa, naručito riboflavin i folna kiselina. Od minerala, veliki značaj kalijuma, magnezijum, gvožđe, fosfor. Ona sadrži alfa i beta karotene, lutein, moćni antioksidansi. Takođe, polidsaharide, nezasićene masne kiseline. Sveukupno, jako mnogo blagodeti za naš organizam“, ističe Miloševićeva.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

Osim njenog mesnatog dela i kore u ishrani se koriste i semenke koje čuvaju krvne sudove i dobre su za raspoloženje.

„Obiluju esencijalnim amino kiselinama, a između ostalog podižu seratonin, koji mnogo dobro utiče na podizanje raspoloženja. Ali one su visoko kalorične i treba voditi računa o unosu“, napominje nutricionistkinja.

Crvene je boje, jede se sa korom, zovu je hokaido bundeva i odlična je namirnica za vreme posta.

„Iseče se bundeva kao poklopac. Skine se seme i onda se stavi seckana jabuka, suvo voće, koštunjavo voće, vanilin šećer, cimet. To se sve lepo sjedini i ubaci u bundavu, poklopi. Kad se ispeče, to je prava vitaminska bomba i lep specijalitet. Može da se jede hladno sa nekom kuglom sladoleda. Kada to spremate, zamiriše cela ulica“, kaže Gordana Andrejić.

Bilo da izaberemo narandžastu koja je dobra za čorbu, ili belu bundevu koja je slatka i dobra za pečenje, nema greške. Ukus jela sa bundevom je prijatan, a organizmu dobro dođe porcija vitamina u borbi sa jesenjim umorom.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.