STARE ŽENE KISELE KUPUS NA NAJBOLJI NAČIN: Ne kvari se, a traje do sledećeg leta - 3 saveta su najbitnija
Kiseli kupus u starom buretu, Foto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

samo tako će biti kao sa sela

STARE ŽENE KISELE KUPUS NA NAJBOLJI NAČIN: Ne kvari se, a traje do sledećeg leta - 3 saveta su najbitnija

Stare žene kisele kupus na najbolji način, ne kvari im se, a traje i do sledećeg leta i to uz trik od tri saveta

Objavljeno: 12:42h

Ako do sada niste krenuli sa spremanjem zimnice, vreme je da krenete.

Neke žene su već napravile turšiju koju će one i porodica jesti cele godine uz svako jelo, a pored toga se ne zapostavlja ni ajvar, ljutenica, kupus ribanac...

Sada je pred vama najbolje kiseljenje kupusa uz tri najbitnija saveta starih žena

Glavice kupusa
Glavice kupusafoto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

1. Pre nego što počnete, treba da znate da bi napravili dobar kiseli kupus, morate da uzmete u obzir vreme kada počinjete. Preporučujemo da svoj kiseli kupus pravite od kraja oktobra do sredine novembra. U južnim regionima zemlje, pogodan je period čak i do kraja novembra, ali nemojte rizikovati.

Sledeća važna stvar koju treba uzeti u obzir je vrsta kupusa koju ćete koristiti. Preporučujemo Kiose ili Balkan sorte. Kada birate kupus pažljivo ga pogledajte, jer ne sme da ima trule ili povređene delove. Takođe bi trebalo da bude svež.

So i glavice kupusa
So i glavice kupusafoto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

Ostali sastojci koje morate da nabavite da biste napravili svoj vrhunski kiseli kupus su morska so, grančice piskavice ili čubra, ren i glavicu cvekle koju možete dodati za boju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, nabavite posudu u kojoj ćete pripremati kupus, kao i rešetku i kamen ili drugu težinu za pritiskanje kupusa.

2. Kada imate potrebne proizvode i pribor, možete početi da pripremate svoj kupus. Važno je da dobro očistite posudu koju ste nameravali da koristite. Zatim očistite i gornji sloj listova kupusa.

Prilikom ređanja kupusa postoji jedna specifična osobina sa kojom treba da vas upoznamo – kupus treba da poređate čvrsto jedan do drugog. To se može uraditi tako što ćete ostaviti ceo kupus, a ostatak iseći na polovine ili četvrtine i ređati u prazne prostore. Cveklu oprati i oljuštiti, pa je iseći na četvrtine. Ren operite i stavite zajedno sa začinima u sredinu između kupusa.

So u glavicama kupusa
So u glavicama kupusafoto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

3. Sledeći korak u pripremi savršenog kiselog kupusa je pravljenje rasola. Dodajte 40 g morske soli u 1 litar vode. Dakle, ako je voda 5 litara, potrebno je staviti 200 g morske soli.

Prokuvajte rastvor i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi, možete preliti preko kupusa. Imajte na umu da rasol treba da bude najmanje 10 cm iznad kupusa. Kada završite i sa tim delom, stavite i čvrsto pritisnite rešetku uz kupus i stavite bilo koji težak predmet koji ste izabrali da dovoljno pritisnete na kupus da ne bi isplivao.

Kupus u buretu
Kupus u buretufoto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

Od trećeg dana možete početi da pretačete kiseli kupus. U prvih 7 dana to treba da radite svaki dan, u drugoj nedelji svaki drugi dan, a u trećoj nedelji - 2 puta nedeljno.

Nakon otprilike 25 dana, vaš kiseli kupus će biti spreman za upotrebu. Ako želite da duže traje, možete na kraju dodati 1 kašiku semena slačice, ali ga obavezno umotati i vezati u čistu gazu.

Mesec dana nakon procesa, uživaćete u neverovatnom ukusu najboljeg kiselog kupusa, napravljenog kod kuće uz minimalan trud. Zapamtite i primenite ovaj jednostavan metod i nikada ga nećete zameniti drugim.

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.