NAUČNICI PRIKAZALI ŠTA SE DEŠAVA U MOZGU ZA VREME MENSTRUACIJE: Uočili su ozbiljne PROMENE, žene će ZANEMETI
Mozak, ilustracija, Foto: Profimedia

pogledajte

NAUČNICI PRIKAZALI ŠTA SE DEŠAVA U MOZGU ZA VREME MENSTRUACIJE: Uočili su ozbiljne PROMENE, žene će ZANEMETI

Rezultati, koji tek treba da budu recenzirani, ukazuju na to da strukturne promene u mozgu tokom menstruacije možda nisu ograničene isključivo na regione povezane sa menstrualnim ciklusom

Objavljeno: 12:22h

Konstantne promene nivoa hormona koji vode menstrualni ciklus ne utiču samo na reproduktivnu anatomiju.

Prvi put, naučnici su pokazali strukturne promene u celom mozgu tokom menstruacije. Konstantne promene nivoa hormona koji vode menstrualni ciklus ne utiču samo na reproduktivnu anatomiju. Oni takođe preoblikuju mozak, a nova studija nam je dala uvid u to kako se taj proces dešava, piše Science Alert.

Predvođen neuronaučnicama Elizabet Rizor i Viktorijom Babenko sa Kalifornijskog univerziteta Santa Barbara, tim istraživača je pratio 30 žena tokom menstrualnog ciklusa. Detaljno su dokumentovali strukturne promene koje se dešavaju u mozgu kako hormonski nivoi fluktuiraju.

Rezultati, koji tek treba da budu recenzirani, ukazuju na to da strukturne promene u mozgu tokom menstruacije možda nisu ograničene isključivo na regione povezane sa menstrualnim ciklusom.

Menstrualni bolovi, Menstruacija, Bolovi u stomaku
foto: Profimedia

„Ovi rezultati ukazuju na istovremene promene u ljudskoj mikrostrukturi bele mase i debljini korteksa koje se poklapaju sa hormonskim ritmovima vođenim menstrualnim ciklusom“, pišu istraživači i dodaju da snažni efekti interakcije između mozga i hormona možda nisu ograničeni na klasično poznate regione receptora hipotalamusa-hipofize-gonadalne osovine (HPG).

Svaka zdrava žena će tokom života imati oko 450 menstruacija, tako da bi bilo korisno znati što više različitih efekata koje mogu imati na funkcionisanje mozga i tela uopšte.

Međutim, iako je to nešto što se dešava polovini svetskog stanovništva tokom pola života, istraživanja su donekle izostala. Većina istraživanja o hormonskom efektu na mozak bila je fokusirana na moždanu komunikaciju tokom kognitivnih zadataka, a ne na same moždane strukture.

„Ciklične fluktuacije u hormonima ispoljavaju moćne bihevioralne, strukturne i funkcionalne efekte kroz delovanje na centralni nervni sistem sisara“, primećuju Rizor, Babenko i njihov tim i naglašavaju da se ipak vrlo malo zna o tome kako ove fluktuacije menjaju strukturne čvorove i informacione puteve ljudskog mozga.

Utvrđeno je da se mikrostruktura bele mase, mreže neuronskih vlakana koje prenose informacije između regiona sive mase, menja sa hormonskim promenama, uključujući uticaj koji nose pubertet, upotreba oralne kontracepcije, kao i hormonske terapije.

Tim stručnjaka je obavio snimanje uz magnetnu rezonancu svojih ispitanika tokom tri menstrualne faze: menstruacije, ovulacije i srednje lutealne. U vreme svakog od ovih skeniranja, istraživači su takođe merili nivoe hormona učesnika.

Uticaj na sivu, belu masu i cerebrospinalnu tečnost

Mozak
foto: Profimedia

Rezultati istraživanja su pokazali da se, kako hormoni fluktuiraju, tako se menjaju i zapremine sive i bele mase, kao i zapremina cerebrospinalne tečnosti.

Konkretno, neposredno pre ovulacije, kada se povećavaju nivoi hormoni 17 beta-estradiola i luteinizirajućeg hormona, mozak učesnica pokazao je promene bele mase što ukazuje na brži prenos informacija.

Folikul koji raste pre ovulacije, i pomaže u stimulaciji folikula jajnika, bio je povezan sa debljom sivom masom.

Progesteron, koji raste nakon ovulacije, bio je povezan sa povećanjem tkiva i smanjenom zapreminom cerebrospinalne tečnosti.

Šta to znači za rad i uticaj mozga sa takvim izmenama za sada nije poznato, ali istraživanje postavlja temelje za buduće studije, a možda i razumevanje uzroka neobičnih ali teških problema mentalnog zdravlja povezanih sa menstruacijom.

„Uprkos tome što sada nemamo izveštaje o funkcionalnim posledicama ili korelacijama strukturnih promena mozga, naši nalazi mogu imati implikacije na hormonske promene u ponašanju i spoznaji“, pišu istraživači.

Tim naučnika je istakao da je istraživanje odnosa mozga i hormona neophodno da bi se razumelo funkcionisanje ljudskog nervnog sistema na dnevnoj bazi, tokom perioda tranzicije hormona i tokom celog ljudskog životnog veka, prenosi RTS.

03:52

AMEBA KOJA JEDE MOZAK U BAZENIMA, SMRTNOST NA NAJVIŠEM NIVOU! Ekspert upozorio na posledice ove nemani: PREŽIVELE JEDNO ČEKA

(Espreso/Science Alert/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.