DOKTORKA SLAVICA UPOZORILA NA BOLEST KOJA HARA SRBIJOM: Prenose je MLADI, a simptoma gotovo nema- samo vas POKOSI
Dr Slavica Maris, Foto: K1/SCREENSHOT

zabrinjavajuće

DOKTORKA SLAVICA UPOZORILA NA BOLEST KOJA HARA SRBIJOM: Prenose je MLADI, a simptoma gotovo nema- samo vas POKOSI

Doktorka Slavica Maris je ispričala kako se prenosi ova bolest koja pogađa sve više mladih

Objavljeno:

Od početka godine u Beogradu je zabeleženo 42 slučaja infektivne mononukleoze, a osim poljupcem, ona se prenosi i na druge načine. Kako se dobija, koji su njeni simptomi, na koji način se leči i koliko su ozbiljne njene posledice, objasnila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog centra za javno zdravlje.

"Taj virus je prisutan, imamo registrovane obolele svake godine. Ove godine malo više u odnosu na prethodnu godinu, ali 10 godina unazad na teritoriji Beograda ukupno je registrovano 2.067 obolelih. Najveći broj bio je registrovan 2016. godine kada smo imali 335 obolelih. Klinička slika ne mora uvek da bude izražena. Mogu da budu blagi simptomi bolesti, pa da se ne prepozna ili osoba može da unese virus u organizam, ali da ne ispolji nikakve simptome", objasnila je dr Slavica Maris.

Poljubac
foto: Profimedia

SIMPTOMI

"Ne postoji specifična mera koja može da iskoreni ovu bolest. Virus će biti prisutan kod nas. Klasična mononukleoza se češće javlja kod tinejdžera, adolescenata i mlađih osoba, obično uzrasta od 15 do 25 godina. Pre klasičnih simptoma, prisutan je ekstreman zamor, malaksalost. Javljaju se i opšti simptomi, povišena temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, otečeni i bolni krajnici koji mogu da budu prebojeni belim naslagama. Nepce je crveno, imamo prisutna tačkasta krvarenja. Javlja se otok limfnih žlezda na vratu koje su jako bolne na dodir", otkrila je dr Maris i dodala da mononukleouza može da bude opasna.

"Ono što ovu bolest razlikuje od drugih jeste uvećanje slezine i jetre. Može da bude opasno ako se ne vodi računa, ako se dijagnoza ne postavi pravovremeno. Mirovanje je veoma bitno, preporučuje se da traje tri meseca, čak i kad simptomi prođu, baš zbog prevencije komplikacija bolesti u vidu zapaljenja jetre ili može doći do pucanja slezine. I jetra i slezina se sporo vraćaju, potrebno je duže vreme", objasnila je doktorka.

Tokom uzimanja terapije mnogi misle da su dobili alergiju, a dr Slavica Maris otkrila je o čemu se radi. "Veće fizičke aktivnosti treba izbegavati. Naravno da ćete šetati, ali nema treninga tada. Mononukleozu možemo da pomešamo sa bakterijskom infekcijom grla. Imamo razliku u terapiji. Kod bakterijske infekcije neizostavni su antiobiotici, a kod infektivne mononukleuoze terapija je simptomatska. Koriste se lekovi za spuštanje temperature i ublažavanje bolova prilikom gutanja", rekla je doktorka i dodala:

"Tokom ove bolesti može doći do stvaranja ospe po telu koja nije posledica alergije na antibiotike, već reakcija organizma na prisustvo ovog virusa. Sama bolest je uglavnom blažeg otoka. U akutnoj fazi bolesti nikako ne treba ići u kolektiv. Taj virus može da ostane u organizmu i jako dugo da se zadrži, po nekoliko meseci, čak i godinu dana, ali za prenos na ostale potreban je direktan kontakt.Uglavnom se prenosi putem pljuvačke i zato se zove bolest poljupca. Može i indirektno, preko predmeta", upozorila je dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog centra za javno zdravlje.

Bonus video

00:00

NE NASEDAJTE! PRVI SIMPTOM BOLESTI ZAVISNOSTI JE MANIPULACIJA! Raketić otkrila šta je odgovorno pijenje i ZABLUDE

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.