VEĆINA SRBA TOKOM ZIME BAR JEDNOM DOBIJE UPALU SINUSA: Džabe se INHALIRATE, ovo vam je jedini SPAS
Ilustracija, Foto: Profimedia

upala sinusa

VEĆINA SRBA TOKOM ZIME BAR JEDNOM DOBIJE UPALU SINUSA: Džabe se INHALIRATE, ovo vam je jedini SPAS

Ovo je najbolji način lečenja upale sinusa

Objavljeno:

Upotreba inhalacionih sredstava, toplih inhalacija,’’parenja nad šerpom sa eteričnim uljima’’, u akutnim upalama sinusa najčešće je prva greška. Topla vodena para pravi reaktivni otok sluznice nosa i uz prolazno, kratkotrajno ’’čišćenje nosnih duplji’’, vrlo brzo samo pogorašava postojeće stanje, kaže otorinolaringolog dr Miloš Švraka

Upale sinusa definišu se kao upala sluznice nosa i paranazalnih sinusa koje karakterišu određeni simptomi i znaci, kao što su zapušen nos, sekrecija iz nosa, bol u predelu čela i/ili lica, osećaj facijalnog pritiska, pritisak ili bol u zubima gornje vilice. Upale sinusa su nešto češće tokom hladnih meseci, kada u pokušaju da ublaže bolove i prodišu na nos mnogi pacijenti nesvesno pogoršaju stanje. Upale sinusa se, kako ističu lekari, ne leče inhalacijama, “parenjem nad šerpom s eteričnim uljima”.

Upale sinusa su jedno od najčešćih respiratornih oboljenja

Upale sinusa su jedno od najčešćih respiratornih oboljenja, na svetskom nivou učestalost iznosi 6-15 odsto, navode stručnjaci. U razvijenim zemljama sveta, na primer u Sjedinjenim Američkim Državama, akutne i hronične upale sinusa spadaju u red od deset najskupljih oboljenja sa ukupnim troškovima lečenja od oko 20 milijardi dolara godišnje.

-Upale sinusa su jedno od najčešćih oboljenja koje iziskuje prepisivanje antibiotika i zbog toga je pravilno lečnje od izuzetne važnosti u kontekstu globalne krize rezistencije na antibiotike. Kako kroz istoriju tako i danas postojale su različite definicije i podele upala sinusa. S obzirom na to da su se definicije vrlo razlikovale, tako se u praksi sreću različiti stavovi o tome šta se proglašava upalama sinusa što često pravi poteškoće u dijagnostici i lečenju – kaže za portal eKlinika otorinolaringolog dr Miloš Švraka.

Pluća, Bronhitis, Kašalj, Alergija, Angina, Inhalacija
foto: Ruslan Huzau / Alamy / Alamy / Profimedia

Godine 2020. Evropska i Internacionalna rinološka asocijacija kao i Konfederacija evropskih otorinolaringologa donela je obimne preporuke za definisanje, dijagnostiku, lečenje i prevenciju upala sinusa (EPOS – EUROPEAN POSITION PAPER ON RHINOSINUSITIS AND NASAL POLYPS 2020), objašnjava dr Švraka. Od ovih referentnih institucija preporučeno da se slede njihove preporuke i smernice kako bi dijagnostika i lečnje bili jednaki u svim delovima sveta, precizra doktor.

Akutne upale sinusa česte tokom hladnih dana

Po svom toku, sinuziti se dele na akutne i hronične. Akutni su oni kod kojih simptomi ne traju duže od 12 nedelja, a karakteriše ih nagli početak i potpuno nestajanje svih simptoma u ovom periodu.

–Najčešći uzročnici akutnih upala sinusa su virusi. Zbog toga se, sa prvim hladnim danima i porastom broja virusnih respiratornih infekcija, povećava učestalost upala sinusa. Klinička slika akutnih virusnih upala siniusa je obično blaga do srednje teška. U toku akutne respiratorne infekcije kada imamo zapušen nos, bistru sekreciju, povišenu telesnu temperaturu obično se razvija osećaj pritiska u predelu čela, korena nosa i lica. Bol najčešće nije jako izražen, pacijenti više opisuju nelagodu ili pritisak u licu i čelu. Sekrecija iz nosa je bistra, bol je blagog do srednjeg intenziteta sve vreme trajanja infekcije. Ovakve forme obično potraju po nekoliko dana i uz simptomatsku terapiju prolaze – objašnjava dr Švraka.

Bakterijske upale mogu da se nadovežu na virusnu infekciju

Posle vrirusnih druge po učestalosti su bakterijske upale sinusa. Najčešći uzročnici su bakterije streptokok, hemofilus i moraksela, kaže dr Švraka.

-Bakterijske upale sinusa najčešće su rinogenog porekla, to jest, ulazno mesto infekcije je sluznica nosa. Ove upale mogu da se nadovežu na postojeću virusnu infekciju, ili od samog početka da se razviju kao bakterijske. Karakteriše ih mnogo agresivniji tok i jasno izražena simptomatologija. Glavobolja u predelu čela i lica postaje vrlo izražena, bol je pulsirajućeg karaktera, pojačava se pri savijanju glave unapred kada je vrlo intenzivan, bol se prenosi na zube u gornjoj vilici, uz uzimanje analgetika kontrola bola nije potpuna, temperatura je obično visoka – navodi doktor.

Potrebno je pravovremeno dijagnostikovati i lečiti bolest

Dr Miloš Švraka ističe da navedene simptome pacijenti ne smeju ignorisati i da je zato potrebno da se odmah jave lekaru kako bi se stanje na vreme dijagnostikovalo i lečilo.

-Iako su akutne upale sinusa danas lako rešive bolesti, odlaganje lečenja može vrlo brzo dovesti, naročito kod bolesnika sa hroničnim bolestima, imunokompromitovanih pacijenata do po život opasnih komplikacija koje, i u današnje vreme, mogu imati teške posledice i smrtni ishod – upozorava dr Švraka.

Bonus video: Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

02:27

Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.