SASTOJCI U OVOJ RIBI OBARAJU HOLESTEROL I PRITISAK, A 10 PUTA JE JEFTINIJA OD LOSOSA: Svi treba da je JEDU NON-STOP
Skuša, Foto: Printscreen/Youtube/ Jekin Kapric

paŽnja

SASTOJCI U OVOJ RIBI OBARAJU HOLESTEROL I PRITISAK, A 10 PUTA JE JEFTINIJA OD LOSOSA: Svi treba da je JEDU NON-STOP

U mesu skuše ima i dosta minerala, poput bakra, selena i joda. Ona spada u kategoriju masnih riba i obiluje omega-3 masnim kiselinama

Objavljeno: 11:54h

Skuša ima bogat, specifičan ukus, a smatra se jednom od najhranljivijih riba. Ona je bogat izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12, kao i toliko važnog - vitamina D.

U mesu skuše ima i dosta minerala, poput bakra, selena i joda. Ona spada u kategoriju masnih riba i obiluje omega-3 masnim kiselinama.

Ove masnoće su važne za zdravlje srca i mozga. Da biste obezbedili 1.000 miligrama omega-3 masnih kiselina, koliko je preporučeni dnevni unos, dovoljno je da pojedete samo 85 gr skuše.

Skuša, Riba
foto: Printscreen/Youtube/ Dare 2 Cook Now

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu redovno skušu imaju niži krvni pritisak i manje holesterola u krvi. Rezultat toga je da ima i manje naslaga u arterijama, a srce ne mora toliko naporno da "radi" da bi pumpalo krv.

Omega-3 masne kiseline kojih ima u skuši, a naročito DHA, igraju veliku ulogu i u razvoju mozga. One kontrolišu otpuštanje prirodnih hemijskih supstanci koje potpomažu njegov rad. Zato se one preporučuju i osobama koje pate od depresije i nekih drugih mentalnih problema.

Zahvaljujući vitaminu D, skuša je dobra i za zdravlje kostiju. Uz njega, za gustinu kostiju su važni i bakar i selen, kojih takođe ima u skuši.

Lekari preporučuju da masna riba bude na jelovniku barem dvaput nedeljno. U ovu kategoriju spadaju i tuna, a i losos - nažalost, deset puta skuplji od skuše.

04:18

Teodora Delić - Bolja sam riba od svih njih koje ce ući večeras

(Espreso/lepa i srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.