PRAVILO 10-3-2-1-0 GARANTUJE DA ĆETE SPAVATI CELO VEČE "KAO ZAKLANI": Stručnjaci ga PREPORUČUJU
Ilustracija, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

PRAVILO 10-3-2-1-0 GARANTUJE DA ĆETE SPAVATI CELO VEČE "KAO ZAKLANI": Stručnjaci ga PREPORUČUJU

Uz ovu tehniku stručnjaci garantuju da ćete spavati celu noć kao mala beba

Objavljeno:

I ptice na grani znaju da je prosečnoj odrasloj osobi potrebno sedam do devet sati kvalitetnog noćnog sna za normalno funkcionisanje. Ipak, to je ponekad teško ostvariti. Mnogi danas slabo spavaju, ali postoji pravilo 10-3-2-1-0, koje garantuje da ćemo spavati kao bebe.

O čemu je reč?

Nije komplikovano kao što se čini. Važno je upamtiti pet jednostavnih koraka.

Prvo pravilo je da deset sati pre odlaska u krevet treba izbegavati konzumaciju kofeina. Osim u kafi i čaju, kofein se nalazi i u čokoladi, kao i u gaziranim i energetskim pićima.

Drugi korak je prestanak konzumacije alkohola ili hrane tri sata pre spavanja. Dakle, ako nameravate da legnete u 22 sata, nakon 19 sati ne biste trebalo da večerate ili pijete alkohol.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Treće pravilo kaže da nema posla dva sata pre spavanja. Bez obzira na to koliki ste radoholičar, to znači da nema odgovaranja na mejlove, a kamoli nošenja prenosnog računara u krevet.

Pretposlednji korak kaže da je potrebno isključiti sve ekrane sat vremena pre spavanja, a to važi i za mobilne. Uređaji stimulišu mozak i umesto da ga pripreme za spavanje, podstiču budnost.

I poslednje, ali nikako najmanje važno, pritiskanje je dugmeta za odlaganje alarma ujutru nula puta. Može se biti neverovatno teško odviknuti od toga, ali kada odgodimo buđenje, izazivamo veću omamljenost jer remetimo REM ciklus spavanja.

Bonus video: OVO JE KONCERT DECENIJE Utisci publike nakon koncerta ZDRAVKA ČOLIĆA: Ovo nam je bio san! Na sceni je kao tinejdžer

00:59

OVO JE KONCERT DECENIJE Utisci publike nakon koncerta ZDRAVKA ČOLIĆA: Ovo nam je bio san! Na sceni je kao tinejdžer

(Espreso/Kstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.