NIKADA VIŠE NEĆETE BACITI TALOG OD KAFE KADA VIDITE ŠTA ČISTI: Na ovo ste BEZUSPEŠNO mazali SODU BIKARBONU
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Vrata Zdravlje

morate znati

NIKADA VIŠE NEĆETE BACITI TALOG OD KAFE KADA VIDITE ŠTA ČISTI: Na ovo ste BEZUSPEŠNO mazali SODU BIKARBONU

Kada vidite šta sve može da očisti talog od kafe nikada ga više nećete baciti

Objavljeno:

Kafu pijemo svakodnevno, i to po nekoliko šoljica, ali talog obično bacamo, ne znajući koliko je zapravo koristan.

Iako talog od kafe možda nema toliko koristi kao druge kuhinjske namirnice poput limuna ili sode bikarbone, kada je reč o čišćenju, postoji nekoliko zgodnih trikova koji talogu daju drugi život.

Evo na kojih šest načina možete koristiti taloga kafe za čišćenje uobičajenih kućnih predmeta i rešavanje malih životnih dilema oko čišćenja.

1. Nežno izribajte i odmastite posude

Talog od kafe deluje na dva načina u uklanjanju naslaga, uključujući tvrdokorno ulje i masnoću, iz šerpi i tiganja. Struktura sloja kafe daje joj blago abrazivno svojstvo koja može očistiti zagorelu hranu s površine posuđa.

Talog od kafe spada u kategoriju “blagog abraziva” pa ga je, poput sode bikarbone, sigurno koristiti čak i na osetljivim neprijanjajućim površinama za kuvanje poput teflona ili livenog gvožđa.

Da biste koristili talog od kafe za pranje šerpi i tiganja, napunite posudu od jedne trećine do polovine toplom sapunastom vodom i dodajte jednu kašiku kafe. Zatim neabrazivnim sunđerom nežno istrljajte posudu talogom od sapuna. Dobro isperite i osušite kao i obično.

2. Namočite rešetke za pećnicu i roštilj

Svojstva taloga kafe za odmašćivanje i ribanje takođe olakšavaju čišćenje rerne i rešetki za roštilj, eliminišući naslage masnoće i zalepljenu hranu.

Pomešajte jednu do dve kašike kafe s toplom vodom, bilo u sudoperi ili u velikoj plastičnoj kesi, i upotrebite to kao sredstvo za namakanje kao praktičnu metodu za čišćenje rešetki rerne i rešetki za roštilj. Nakon 45 minuta namakanja, obrišite naslage sunđerom ili isperite vodom.

Roštilj
foto: Nebojša Mandić

3. Apsorbuje neprijatne mirise frižidera

Čak i najuredniji, dobro održavani frižideri mogu s vremena na vreme poprimiti neprijatan miris, bilo da stara hrana ostane neiskorišćena ili dođe do prolivanja.Nakon što ste očistili uzrok mirisa, stavite malu posudu ili šoljicu kafe u frižider da upije dugotrajne mirise. Azot u kafi reaguje s ugljenikom, neutrališući i uklanjajući neprijatne mirise.

4. Uklonite mirise iz ruku

Baš kao i kod neprijatnih mirisa u frižideru, talog kafe može pomoći da se neutrališu jaki mirise hrane poput belog luka i luka na rukama. Jednostavno protrljajte malu kašičicu kafe među dlanovima kako biste uklonili neprijatne mirise. Kao bonus, talog kafe će napraviti nežni piling vaših ruku, uklanjajući mrtvu kožu i čineći ih mekšima.

5. Uklonite ogrebotine s drvenog nameštaja i podova

Kada se drveni nameštaj ili podovi izgrebu, talog kafe se može koristiti za obnavljanje završne obrade.

Napravite gustu pastu tako što ćete talog pomešati s malom količinom vode ili ulja za kuvanje i naneti je na ogrebotine. Nježno ga utrljajte u oštećena područja i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Zatim obrišite višak ostataka i osušite drvo poliranjem. Ponovite postupak ako je potrebno kako biste potpuno prikrili oštećenje.

6. Zbijte pepeo za lakše čišćenje kamina

Čišćenje kamina je neuredan, frustrirajući posao; čak i najsporije, najmetodičnije čišćenje može ostaviti pepeo i prašinu na sve strane. Kako biste sprečili stvaranje oblaka od pepela i drugih sitnih čestica prilikom lopatanja, pre čišćenja pospite kafu na pepeo. Kafa će otežati pepeo, olakšavajući njegovo skupljanje i odlaganje.

Bonus video: Trik za pranje plastičnih posuda

00:59

ZLATNI TRIK ZA PRANJE PLASTIČNIH POSUDA: Ne morate da ih bacate, na ovaj način ćete SKINUTI NAJGORU MASNOĆU! (VIDEO)

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.