OVU PROMENU NA USNI NE SMETE NIKAKO DA IGNORIŠETE: Znak je ''PROMISKUITETNE BOLESTI'', a evo koji su simptomi
Ljubljenje, Foto: Profimedia, Ilustracija

pažnja!

OVU PROMENU NA USNI NE SMETE NIKAKO DA IGNORIŠETE: Znak je ''PROMISKUITETNE BOLESTI'', a evo koji su simptomi

Dermatovenerolog dr Bojana Novović rešila je sve dileme - ko ga dobija, kako se prenosi, ima li veze sa genetikom i kako se leči

Objavljeno:

Pao vam je imunitet i odmah vam se pojavio herpes na usni? Ova virusna infekcija pogađa mnoge ljude širom sveta, ali je obavijena mitovima i nesporazumima - od toga da mogu da ga dobiju samo promiskuitetne osobe, do toga da od herpesa može da se umre.

"Infekcije herpes virusima su jako česte u populaciji, u dermatološkoj praksi se svakodnevno suočavamo sa njima. Porodica herpes virusa obuhvata herpes simpleks virusa, tip 1 i tip 2, kao i varičela zoster virus. Hepres simpleks virusi se najčešće inicijalno dobiju u toku detinjstva, obično do pete godine života", rekla je dr Novović u emisiji "150 minuta" na Prvoj i dodala:

Herpes na usni
Herpes na usnifoto: Profimedia

"Oni se ispoljavaju promenama u usnoj duplji i na usnama, obično sa teškim opštim stanjem, temperaturom, groznicom, slabošću, malaksalošću. Nakon toga, u daljem životnom toku, virus zaostaje u latentnom stanju i organizmu i može da se reaktivira prilikom pada imuniteta", objasnila je doktorka i otkrila da li hepres može da se dobijem u tridesetim i kasnijim godinama.

"Može ako dođe do kontakta sa inficiranom osobom. Put prenošenja je direktni kontakt preko kože, zaražene sluzokože i sekretima. Ukoliko imamo kontakt sa zaraženom osobom, može doći do kasnijeg ispoljavanja. U latentnoj fazi, kada nemamo ispoljene simptome, uglavnom ne možemo da prenesemo nekome, ali postoji asimptomatsko prenošenje. Glavni simptomi su peckanje i svrab", rekla je doktorka, napominjući da je teorija da hepres dobijaju samo promiskuitetne osobe običan mit.

Pad imuniteta
Pad imunitetafoto: Profimedia

Lečenje

"Za lečenje je važno da se javite lekaru. U najvećem broju slučajeva bolest je slabijeg toka. Maltene ne zahtevaju uvođenje antivirusne terapije, ali je preporuka da se da adekvatna lokalna terapija. Mali vodeni plikčić ispunjen je providnim sadržajem i jako je bitno da se održava higijena promena na koži - pranje vodom i sapunom, upotreba antiseptika i često lokalnih antibiotika kako bi se sprečila sekundarna bakterijska infekcija", objasnila je dr Novović i otkrila da herpes nema veze sa genetikom.

"Infekcija doživotno ostaje u našem organizmu, ali ne znači da ćete ga imati ako su ga imali vaši roditelji. Savetuje se zdrav životni stil, raznovrsna ishrana, dovoljno sna, a tokom zimskih meseci savetuje se unošenje cinka, selena, vitamina C i vitamina D", objasnila je dermatovenerolog dr Bojana Novović.

BONUS VIDEO:NA OVO SE ŽALE PACIJENTI KOJI SU DOŠLI SA LETOVANJA Gusak otkrila: Jedna svakodnevna stvar je LEGLO infekcija

01:07

NA OVO SE ŽALE PACIJENTI KOJI SU DOŠLI SA LETOVANJA Gusak otkrila: Jedna svakodnevna stvar je LEGLO infekcija

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.