MAJKA NA NEOBIČAN NAČIN OTKRILA NAJGORU STVAR NA SVETU O SVOJOJ BEBI: Ove simptome kod dece NIKAKO NE ZANEMARUJTE
Dečak sa rakom, Foto: Printscreen/youtube/ KUTV 2 News Salt Lake City

Obratite pažnju

MAJKA NA NEOBIČAN NAČIN OTKRILA NAJGORU STVAR NA SVETU O SVOJOJ BEBI: Ove simptome kod dece NIKAKO NE ZANEMARUJTE

Šestomesečnom dečaku dijagnostikovan je redak oblik raka oka, na jedan veoma čudan način, o kom se vrlo malo govori

Objavljeno:

Kao i svake noći dotad, Benija je mama smestila u krevetac, jer je bilo vreme za spavanje. Iznad krevetića bila je uperena kamera i "toki-voki" za bebe, koji su povezani sa drugim uređajem, koji je uvek na oku njegovoj mami.

Ipak, ovoga puta je njegova mama primetila nešto čudno, Benijevo jedno oko je izgledalo potpuno crno, a drugo je bilo potpuno svetlo i blistavo na malom "bebi-monitoru".

U početku je mislila da su različite boje očiju u stvari posledica neke greške na ekranu, ali kada je i njegova baka rekla da mu oko izgleda mutno pri određenom svetlu, Benijeva mama ga je odvela kod pedijatra.

Nije mnogo vremena prošlo, kada je roditeljima saopšteno da je ovakav izgled očiju u stvari rezultat retkog tumora oka.

Dečak sa rakom oka
Dečak sa rakom okafoto: Printscreen/youtube/ KUTV 2 News Salt Lake City

Dr Metju Dijec, pedijatar i onkolog, rekao je da roditelji treba da obrate pažnju na slične znakove kod svoje dece:

- Roditelji treba da obrate pažnju na fotografije, video-zapise i druge slike svoje dece na kojima jedno oko blista, a drugo ne. To je ono što mnogima deluje normalno, jer svima svetlucaju oči pred blicem, ali ovo je nešto drugačije - rekao je dr Metju, prenosi "Dailymail.co.uk".

Lekari dečje bolnice "Intermountain" u Mareju, Juti, uspeli su da izleče rak i sačuvaju deo vida na Benijevom levom oku, ali njegova majka je rekla da još uvek ima problema sa vidom.

- Rak je rano otkriven. Međutim, sada gledajući unazad i znajući šta tražim, mogu da vidim "sjaj" u Benijevom oku, i kada je imao samo tri meseca. Nikada ranije nisam čula za retinoblastom i, ako se ova priča nekako pojavi kada sledeći zabrinuti roditelj "gugla" o čudnom svetlucanju oka deteta, onda je meni, što sam ga propustila prva tri meseca, nešto što će vredeti nekom drugom - navela je ona za "KUTV".

Umesto da unesu Benijevo celo telo toksičnom hemioterapijom, lekari su ga lečili ubacivanjem mikro-katetera, cevčice tanke kao konac, u arteriju na njegovoj nozi i provlačeći je kroz njegovo telo do tumora u njegovom oku, kako bi direktno isporučili hemoterapiju u masu.

Beni je primao tretmane kroz svoj kateter jednom u nekoliko nedelja tokom nekoliko meseci. I dok je Benijeva majka rekla da će se njen sin razboleti nekoliko dana nakon hemioterapije, on bi se uvek smeškao i komunicirao sa svojim lekarima i medicinskim sestrama.

Doktori su takođe želeli da istraže poreklo Benijevog raka i genetičari su otkrili da mu nedostaje gen za retinoblastom jedan, koji se obično ne vidi kod dece sa ovim rakom. Potom su otkrili da je ovom hrabrom dečaku nedostajao deo hromozoma 13, što je retko i može dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Kako lekari dalje navode, simptomi uključuju belu zenicu, zamućeno oko, neusklađene oči koje gledaju prema ušima ili nosu, šare različitih boja i crvenu i upaljenu očnu jabučicu. Roditelji dece koja razviju rak mogu posumnjati na zdravstveni problem jer bi samo jedno oko njihovog deteta izgledalo crveno ili drugačije na fotografijama. Ali, lekari se plaše da će se pojaviti telefonske kamere koje su lako u stanju da filtriraju ovo crveno oko, što znači da bi mnogi slučajevi mogli biti propušteni.

Dr Erik Hansen, onkolog iz centra za oči Univerziteta Juta, rekao je da u Benijevom slučaju, imali su sreće, jer "bebi- monitor" nema ugrađen softver da eliminiše taj crveni refleks.

- Ako primećujete bilo kakvu zabrinutost oko oka, nemojte to ignorisati - navodi dr Erik.

BONUS VIDEO:OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest

03:30

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.