ZBOG OVE GREŠKE KOJU PRAVITE, AJVAR SE KVARI KAO LUD: Bacite ga ISTE SEKUNDE ako se to DESI, domaćice UPOZORAVAJU
Ajvar, Foto: RINA

OBRATITE PAŽNJU

ZBOG OVE GREŠKE KOJU PRAVITE, AJVAR SE KVARI KAO LUD: Bacite ga ISTE SEKUNDE ako se to DESI, domaćice UPOZORAVAJU

Ako ste već primetili da vam se po ajvaru uhvatila buđ ili da se ukiselio, teško da nešto možete da uradite da spasete stvar. Većina žena takve tegle baca u đubre, a pojedine primenjuju određene trikove.

Objavljeno:

Kvarenje ajvara se dešava u fazi pripreme ne obavite pravilno proces konzerviranja, a evo kako to rešavaju one najiskusnije koje su svoje savete podelile na forumu ana.rs. Pored osnovnog pravila da se tegle ajvara čuvaju na tamnom i hladnom mestu, obratite pažnju i na ove bitne cake i trikove.

"Pre punjenja se tegle sterilišu u pećnici, pune se skroz do vrha, da ne ostane vazduha, prilikom zatvaranja vazduh izadje napolje i napravi se vakuum, i ne postoji rizik od pojave plesni na površini. Može izuzetno dugo da stoji", savetuje jedna korisnica foruma.

Ajvar bez konzervansa je podložniji kvarenju

Korišćenje konzervansa nije nazdravija opcija pa ga zato mnoge domaćice preskaču. Samim tim, tako pripremljen ajvar je osetljiviji na visoke temperature, ali jedna domaćica ima rešenje i za to.

"Bitno je ključali ajvar sipati u tegle, tako neće da se kvari bez obzira što nema konzervansa u sebi. Punim 2-3 tegle odjednom , zatvorim poklopcem ( isto je potpuno ako se zatvara i celofanom) i odmah ih stavljam u gajbu kojoj sam na dno stavila stari jorgan ( može sunđer deblji ili već nešto drugo od starih stvari, da je baš debeli sloj dole, recimo jakna ) pokrivam je takođe debelim slojem krpa, tek tada punim sledeće 2-3 tegle koje takođe odmah stavljam pored prvih i pokrivam da se ne hlade ( ajvar u šerpi za to vreme povremeno promešati da ne zagori). Kad su sve tegle napunjene sve još dobro ušuškam, dodam još neku jaknu odozgo i ostavim oko 24 sata tako pokriveno. Nema šanse da se išta pokvari", tvrdi ova iskusna domaćica, a druga dodaje:

"I ono što je važno, kako sam ja naučila je to da se u papriku ubaci vrelo ulje i promeša a ne da se u hladno stavlja na početku prženja. Možda je glupost, možda ne, ali ja tako radim i neću menjati jer sam zadovoljna".

Šta uraditi kad se ajvar već pokvario?

Ajvar, Leskovački ajvar
foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

Ako ste već primetili da vam se po ajvaru uhvatila buđ ili da se ukiselio, teško da nešto možete da uradite da spasete stvar. Većina žena takve tegle baca u đubre, a pojedine primenjuju određene trikove. Ako ovo želite da probate, radite na sopstvenu odgovornost.

"Uhvatilo nam se malo buđi na ajvaru, pravili smo veće količine i valjda nije bio dobro ukuvan pa se stvorila buđ. Je l' može da se prokuva ajvar opet, da nam ne propadne ili da bacamo", bilo je jedno od pitanja na forumu, a evo i odgovora.

"Može, skini buđ i prokuvaj. Potrudi se da bude vruć kad ga sipaš u tegle i kad ga zatvoriš okreni tegle naopako kako bi poklopac dobro zadihtovao", posavetovala ju je jedna žena, ali ovakve eksperimente vam ipak ne preporučujemo.

02:09

KAKO SAM SA PAMELOM ANDERSEN PEKAO AJVAR poznati glumac otkriva u emisiji Pusti brigu: Znate li kako ona peče paprike!?

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.