UZ OVE SAVETE JAPANSKIH MUDRACA MOŽETE POSTIĆI VELIKE USPEHE: Eleminišite ŠTETNE STVARI iz života i uživaćete
Mudrac, Foto: Profimedia

Saznajte

UZ OVE SAVETE JAPANSKIH MUDRACA MOŽETE POSTIĆI VELIKE USPEHE: Eleminišite ŠTETNE STVARI iz života i uživaćete

Tajna koja vam može promeniti život

Objavljeno:

Japanski mudraci su otkrili jednu izuzetno važnu tajnu koja pomaže u postizanju uspeha u bilo kom poslu i pravcu.

Prvo, pogledajmo modernu verziju ove mudrosti. Umetnik Skot Adams iznosi zanimljivo zapažanje u svojoj knjizi "Teorija sreće – različiti zadaci zahtevaju različita stanja uma". Nekima je potrebna eksplozija kreativnosti, nekima je potrebna mukotrpna analiza, a nekima je potrebno uporno izvršavanje rutinskog posla. Stoga Adams savetuje da pre nego što bilo šta uradite, morate "uskladiti svoje stanje uma sa zadatkom koji je pred vama".

Mudraci u pustinji
Mudraci u pustinjifoto: Profimedia

Psiholog Mihali Čiksentmihali u svom bestseleru "Tok" piše o tome kako živeti u toku, odnosno u stanju potpunog stapanja sa svojim radom. Tok je stanje potpunog apsorbovanja u ono što radite, kada ne vodite računa o vremenu i ne osećate se umorno. Kada Konstantin Levin, junak romana Lava Tolstoja Ana Karenjina, zavidno posmatra rad svojih seljaka, on ih vidi kako teku: tako ritmično i harmonično kose. Isti osećaj doživljavaju i muzičari koji sviraju na svom omiljenom instrumentu, i sportisti tokom treninga, kada je cenjeni rezultat sve bliži.

Zaista, ovo je veoma važna tačka, koja u japanskoj kulturi zvuči kao "prati ritam puta". Japanski strateg Mijamoto Musaši u svom glavnom delu "Knjiga pet prstenova" piše da "Svuda postoji ritam. Ritam svake staze sadrži svoje razlike. Postoji ritam službe i ritam neuspeha, ritam ispunjavanja i neispunjavanja dužnosti. Ne treba zaboraviti na ritam svih umetnosti i zanata. Postoji i ritam u nevidljivom (praznini). Postoji ritam obogaćivanja i ritam propasti. Treba dobro razumeti i razlikovati ritam cvetanja i ritam propadanja."

Dakle, vidimo: da biste uspeli u bilo kom poslu, morate uhvatiti njegov ritam i pratiti ga - ovo je prvi deo mudrosti o kojoj se govori u ovom članku. I tu će u pomoć priskočiti savet Skota Adamsa iz knjige "Teorija sreće" i Mihalija Čiksentmihalija iz knjige "Tok". Oni govore o tome kako se podesiti da uhvatite pravi ritam - da postignete pravo stanje uma. Ali da li je ovo dovoljno? Japanski mudraci veruju da nije.

Japanci
Japancifoto: AP

Mijamoto Musaši veruje da je "pronalaženje odgovarajućeg ritma i njegovo praćenje" samo pola bitke. Takođe je izuzetno važno "izolovati ritam koji je u suprotnosti sa njim". "Ako ne napustiš kontradiktorni ritam, nikada nećeš postati savršen na putu", piše japanski mudrac u svojoj "Knjizi pet prstenova". Musaši je kategoričan: siguran je: čak i ako ste ušli u pravi ritam, bez drugog pravila posao vam neće ići dobro. Kontradiktorni ritam je kao "muva u masti": neće vam dozvoliti da napredujete na svom putu.

I zaista, kao što se često dešava, izgleda da smo našli svoj ritam, osetili ritam svog rada, ušli u tok, ali nas nešto ipak usporava: kao dosadna muva, ne dozvoljava nam da idemo napred onako kako želimo . Potražite kontradiktoran ritam, savetuje japanski mudrac. Potražite one stvari koje vam "ubijaju" vreme, "jedu" vašu energiju i lišavaju vas unutrašnjeg resursa. Za kreatore, ili kako još kažu "kreatore proizvoda", takva pitanja najčešće uključuju pitanja koja se odnose na marketing, prodaju, pravne suptilnosti, računovodstvo itd. To su one stvari koje zahtevaju drugačiji ritam - drugačije stanje duha, često suprotno glavnom prioritetnom ritmu.

Majke i snajke

48:00

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP06

(Espreso/NovostiMagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.