AKO VAM DOMAĆI HLEB ISPADA TVRD I SUV PRAVITE DEVET GREŠAKA: Evo koje korake morate da ISPOŠTUJETE
Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/mojkutak

saznajte

AKO VAM DOMAĆI HLEB ISPADA TVRD I SUV PRAVITE DEVET GREŠAKA: Evo koje korake morate da ISPOŠTUJETE

Naizgled neprimetne greške u koracima mogu i te kako da utiču na suvoću domaćeg hleba. Potkradaju se i iskusnim domaćicama

Objavljeno:

Nema ničeg lepšeg od toplog domaćeg hleba. Ako ste se upuštali u avanturu pravljenja hleba kod kuće, znate da to baš i nije tako jednostavan i lak posao. Neprimetne greške u koracima uglavnom su razlog zašto ne ispadne na kraju onako kako smo želeli. Suv hleb koji se previše mrvi može biti rezultat nedovoljne količine soli ili čak sečenja dok je još vruć. To su samo neke od mnogih grešaka koje nesvesno pravimo.

Hleb
foto: Printscreen/Youtube/ Jenny Can Cook

1. Previše brašna

Dodavanje velike količine brašna nalazi se na vrhu liste grešaka. Ključno je da pronađete ravnotežu između ove namirnice i drugih sastojaka, odnosno da pratite recept i izbegavate proizvoljna dodavanja. Brašno obavezno izmerite pre nego što zamesite testo, a takođe bi trebalo da vodite računa kako ga posipate. Najbolje je da se proseje. Na kraju bi trebalo da dobijete testo koje nije suviše lepljivo, ali ni suvo.

2. Pogrešna količina kvasca

Sa količinom kvasca koju ubacujemo takođe bi trebalo da budemo oprezni. Velike količine ove namirnice mogu lako poremetiti ravnotežu između glutena, ugljen-dioksida i vlažnosti testa. Jedna vekna hleba trebalo bi da sadrži otprilike 7 grama kvasca.

3. Nedovoljno soli ili putera

So i puter mogu da uspore da kvasac prebrzo naraste. Na taj način oni utiču da testo zadrži vlažnost, što znači da ćemo dobiti meki hleb bez mrvica. Nije dobra ideja da smanjujete količinu soli jer je zapravo on ključan za to da kvasac optimalno naraste.

4. Nedovoljno mešenje

Hleb koji se nedovoljno mesi, postaće suvlji i mnogo više će se mrviti. Ako niste sigurni koliko dugo bi trebalo da mesite, najbolje bi bilo da pogledate videe profesionalnih kuvara ili pročitate recept pažljivije. Otprilike prvo mešenje treba da traje oko 10 minuta, dok bi pre pečenja trebalo premesiti još 2-5 minuta.

Hleb
Hlebfoto: Printscreen/Youtube/mojkutak

5. Predugo ste ostavili testo da naraste

Posle prvog mešenja trebalo bi da ostavite testo da odstoji 45-60 minuta. Mnoge domaćice smatraju, ako ostave testo duže od previđenog vremena, da će biti bolje. Ali, to je greška koja će učiniti da ne bude dovoljno mek! Što duže testo narasta, to će kvasac postati aktivniji i tokom pečenja će da se "spljošti". Ako niste sigurni da li je testo dovoljno naraslo uradite jednostavan test. Pritisnite ga prstom, pa ako se udubljenje potpuno zatvori, ostavite još malo da naraste, a ako ostane rupa, spremno je za pečenje.

6. Temperatura vode u kojoj se rastvara kvasac

Većina recepata za hleb uključuje suvi kvasac koji se rastvara u toploj vodi. Temperatura vode trebalo bi da bude između 40-45°C, osim ako u receptu ne piše drugačije. Ako temperatura pređe 48°C, kvasac "umire" i testo neće narasti. S druge strane, u hladnoj vodi se kvasac neće aktivirati.

Takođe, sobna temperatura na kojoj testo narasta trebalo bi da bude između 20°C i 30°C.

7. Temperatura rerne

Predugo pečenje će isušiti hleb. Pratite pažljivo instrukcije i izbegavajte proizvoljna odstupanja od istih. Otprilike, hleb bi trebalo peći oko 40 minuta na 180°C. Obavezno zagrejte rernu pre pečenja!

8. Sečete hleb dok je vruć

Nakon vađenja iz rerne, sačekajte oko sat vremena pre nego što ga isečete. Razlog je taj što se testo još uvek "peče" iznutra, odnosno u njemu ima još uvek pare od toplote. Ako ga sečete dok je vruć, ta para će nestati, a hleb postati suv.

9. Ne skladištite hleb kako bi trebalo

Domaći hleb trebalo bi da držite u hermetički zatvorenoj posudi ili u kutiji predviđenoj za ovu namirnicu. Ukoliko ste spremili veću količinu hleba, ostatak koji nećete jesti umotajte u papir, pa stavite u kesu, pa tek onda u zamrzivač. Nikako ne čuvajte hleb u frižideru i ne odmrzavajte u mikrotalasnoj jer je to siguran put do isušivanja.

Majke i snajke

48:09

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP04

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.