DOKTORKA OTKRILA SIMPTOME BOLESTI KOJA NAJČEŠĆE POGAĐA ŽENE: Evo šta treba JESTI kao bi se doveli u NORMALNO stanje
Dr Vesna Dimitrijević Srećković, Foto: Printscreen/youtube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

saznajte

DOKTORKA OTKRILA SIMPTOME BOLESTI KOJA NAJČEŠĆE POGAĐA ŽENE: Evo šta treba JESTI kao bi se doveli u NORMALNO stanje

Insulinska rezistencija ili pred dijabetes je poremećaj koji pogađa sve više žena, ali i muškaraca

Objavljeno:

Karakteriše ga povišena koncentracija glukoze i hormona pankreasa insulina, koji omogućava šećeru da uđe u ćelije i hrani ih. Tokom vremena, osoba može razviti dijabetes, kao i srčane i druge bolesti. Prof. Dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog, objasnila je kako stanje insulinske rezistencije možemo dovesti u normalno stanje – pravilnom ishranom, za šta je donela detaljan jelovnik.

"To je zapravo neosetljivost svih perifernih tkiva i ćelija na delovanje insulina. Nastaje zato što imamo višak insulina u krvi. Višak insulina se javlja svaki put kada pojedemo nešto slatko, bilo da je u pitanju kolač ili gazirano piće. Što češće jedemo slatkiše, to su veći skokovi insulina i tako dobijamo hiperinsulinizam u krvi, a to dovodi do smanjenja broja ovih mesta vezivanja i receptora na svakoj našoj ćeliji, tako da ćelija ne može da prođe insulin jer je neaktivna. insulina, pa glikemija ne može da uđe u ćeliju, da se metaboliše i u jednom trenutku može da nastane stanje preddijabetesa“, rekla je dr Vesna Dimitrijević Srećković.

Doktorka Vesna Dimitrijević Srećković
foto: Printscreen/youtube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Kada je reč o insulinskoj rezistenciji, veoma je važna i ishrana, odnosno dijeta koju primenjujemo. „Kada to kažemo, nije samo slatko, tu su svi ugljeni hidrati, odnosno iz belog peciva, iz brašna, prezla i pržene hrane, već su najkritičniji proizvodi iz pekare. To možemo da dokažemo pacijentu. , koji je pre svega gojazan, kada mu uradimo test opterećenja šećera.Na taj način imitiramo kako njegov insulin izgleda kada pojede tortu ili komad čokolade.Ako je u pitanju gojazna osoba, taj insulin u krvi može biti 12 , a posle uzimanja 75 grama šećera skoči na 190. Zatim u U 30. ili 60. minutu vratite se na 60 ili 80“, objasnila je dr Dimitrijević Srećković i otkrila kako izgledaju laboratorijski rezultati kod osobe sa insulinskom rezistencijom.

"Nije važna samo bazna vrednost insulina, već i prosek svih izmerenih vrednosti. U našim naučnim istraživanjima otkrili smo da je kod osoba sa metaboličkim sindromom ona negde oko 90. To su osobe koje imaju stomačnu gojaznost. , blago povišeni trigliceridi, dobar HDL holesterol ispod granice, granično povišen krvni pritisak ili šećer. Ranije se smatralo da je 6,1, a sada je smanjena na vrednost 5,6. Ovo nam govori o preddijabetesu“, doktorka objasnio.

Insulinska rezistencija, Dijabetes
foto: Profimedia

Nema simptoma, rekla je dr Vesna Dimitrijević Srećković. „Nema simptoma. Samo fizički vidimo trbušnu gojaznost.

Povezan je sa sindromom policističnih jajnika. Može biti nepravilan ciklus ili nedostatak ovulacije, mogu biti povišeni hormoni ili klinička manifestacija na koži. Vrlo često to mogu biti akne ili povećana bledost“, rekla je doktorka i pokazala kako treba da izgleda jelovnik.

"Hiperinzulinizam možemo da smanjimo ishranom, promovišem mediteransku ishranu sa dosta voća i povrća. Kada dajemo ovaj meni i radimo edukaciju, normalizujemo insulinsku rezistenciju. Veoma je važna fizička aktivnost ili brzo hodanje jedan sat dnevno. Dajemo lekove i dodati suplemente. Kod nas nema dovoljno hroma u ishrani, a to je veoma važno“, savetovala je doktorka.

BONUS VIDEO:OVAJ VIRUS UGLAVNOM NAPADA BEBE! Pedijatar: Glavni simptom je ubrzano disanje ČIM SE PRIMETI TREBA ODMAH IZOLOVATI DECU!

03:44

OVAJ VIRUS UGLAVNOM NAPADA BEBE! Pedijatar: Glavni simptom je ubrzano disanje ČIM SE PRIMETI TREBA ODMAH IZOLOVATI DECU!

(Espreso/mondo.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.