DR JAGODA JORGA SRUŠILA NAJVEĆI MIT O TOME ZAŠTO SE ŽENE GOJE: Ove godine su NAJGORE, teško vama
Dr Jagoda Jorga, Foto: K1 / screenshot

obratite pažnju

DR JAGODA JORGA SRUŠILA NAJVEĆI MIT O TOME ZAŠTO SE ŽENE GOJE: Ove godine su NAJGORE, teško vama

Ali ne možemo svako dobijanje na težini da pripišemo hornonima“, ističe dr Jagoda Jorga

Objavljeno: 14:12h

Hormonske promene u menopauzi mogu da uzrokuju dobijanje na težini oko stomaka, kukova i na butinama, ali isto tako činjenica je i da mnoge žene svoj izgled pravdaju mitom da se „goje od disbalansa hormona“. O ovoj temi, za Zadovoljna.rs govorila je prof. dr Jagoda Jorga, kada nam je pomogla da bolje razumemo oscilacije u apetitu tokom „onih dana“.

„Kada je reč o hormonskom statusu, to je posebno pitanje za endokrinologe, a da li hormoni imaju veze sa dobijanjem težine – naravno da imaju. Kako bi žena u drugom stanju inače dobijala na težini? Ona dobija na težini jer ima izmenjen hormonski status. Takav je ženski organizam, nas je priroda napravila tako, pa svakog meseca dok žena ima ciklus, priroda se igra sa nama – do pola ciklusa je jedan hormonski status, onda se dogodi ovulacija, pa onda priroda kaže – sad si u drugom stanju, a onda dođe period ovulacije kada ženski hormoni krenu nepravilno da se ponašaju. Ali ne možemo svako dobijanje na težini da pripišemo hornonima“, ističe dr Jagoda Jorga.

No, činjenica jeste sledeća – mnoge žene se ugoje oko 1,5 kilograma godišnje u periodu između 40. i 50. godine, kao i u šestoj deceniji života. Stručnjaci navode da se to dešava zbog nekoliko procesa, a pre svega zbog toga što se metabolizam usporava, žena počinje da gubi mišićnu masu, a mišići sagorevaju više kalorija nego masno tkivo. Osim toga, niži nivo estrogena može da dovede do intenzivnijeg nakupljanja masnog tkiva u predelu stomaka.

Bol u stomaku, Devojka, Bol, Stomak, Jajnici
foto: Profimedia

„Sve naravno ima veze, ali to ne može biti jedino objašnjenje za ono što nam se događa vremenom. Ima drugih elemenata koji tu učestvujuju – žene brže i lakše gube mišićnu masu nego muškarci, i to je opet horomonski, ali to je biologija, teška borba je s tim. Menopauza je jedan izrazito turbulentan, osetljiv period u životu svake žene. Ali činjenica je da je sa stanovišta struke malo potcenjen – u smislu da se sva objašnjenja svode na ‘eto to je tako, pa šta sad‘. U razlozima za dobijanje na težini u menopauzi definitivno hormoni ne igraju jedinu ulogu, ali nauka to i dalje ne može prostim laboratorijskim analizama da objasni“, zaključuje prof. Jorga za Zadovoljnu.

Ova dijetoterapeutkinja preporučuje da svaka žena, koliko god bilo teško, proba da drži višak kilograma pod kontrolom jer kilogrami povećavaju rizik od karcinoma, posebno karcinoma dojke, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, pa je veoma važno da žena bude fizički aktivna – ne mora da ide u teretanu, ali može, na primer, redovno da šeta ili da preskače vijaču.

00:58

SRPSKA HRANA ME ČINI NERVOZNIM Stevanović: Šta mi uopšte jedemo ako ne možemo da zadovoljimo standarde EU! Ljudi bi duže da žive

(Espreso/Zadovoljna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.