EVO DA LI PROTEINI U KRVI MORAJU BITI NISKI ILI VISOKI: Samo tako će ORAGANIZAM normalno funkcionisati
Davanje, Foto: Shutterstock

pažnja

EVO DA LI PROTEINI U KRVI MORAJU BITI NISKI ILI VISOKI: Samo tako će ORAGANIZAM normalno funkcionisati

Proteini mogu biti sniženi i kada nam nedostaju u ishrani zbog malapsorpcije, ali i kod tuberkuloze i malignih bolesti, a povišeni često ukazuju na neka autoimuna oboljenja

Objavljeno:

Proteini u krvi i njihov nivo značajni su za proveru brojnih funkcija u telu. Merenje ukupnih proteina koristi se u dijagnostici i terapiji raznih bolesti jetre, bubrega i kostne srži, ali i metaboličkih i drugih poremećaja.

Proteini u krvi i njihova uloga u organizmu

Uloga proteina u organizmu je višestruka. Imaju značajan udeo u zaštiti od infekcija, održavanju koloidno – osmotskog pritiska povezanog sa bubrežnom funkcijom, imaju značaj i u održavanju acidobazne ravnoteže i transportnoj funkciji.

Krvni sudovi, Vene, Arterije, Krv
foto: Profimedia

Pojedini proteini imaju specifičnu funkciju (enzimi, hormoni, inhibitori, faktori koagulacije, hemoglobin…). Ukupni proteini u serumu predstavljaju zbir svih proteina u krvotoku i čine najveću komponentu krvi.

Provera nivoa ukupnih proteina koristi se u dijagnostici i terapiji raznih bolesti jetre, bubrega i koštne srži, kao i metaboličkih i drugih poremećaja.

Koje su referentne vrednosti proteina u krvi i da li su potrebne pripreme za ovu analizu

Referentne vrednosti protina u krvi su iste za odrasle žene i muškarce: 66 – 81 g/L.

Za ovu analizu nisu potrebne posebne pripreme.

Kada odstupaju ukupni proteini u krvi

Odstupanje ukupnih proteina u serumu od referentnih vriednosti ukazuje na disproteinemiju ili poremećaj ravnoteže vode u organizmu. Ova dva stanja mogu se razlikovati dodatnim sprovođenjem elektroforeze proteina seruma i određivanjem nivoa hematokrita.

Krv
foto: Petar Lazović

Na šta ukazuju povišeni proteini u krvi

Povećana koncentracija ukupnih proteina javlja se pre svega ako smo dehidrirali. Takođe, kod paraproteinemije i multiplog mijeloma, a ponekad i kod hroničnih bolesti poput ciroze jetre, sarkoma, u slučaju hroničnih upala i autoimunih bolesti.

Sniženi proteini (hipoproteinemija)

Niska koncentracija proteina javlja se kod prekomerne hidratacije, gubitka proteina iz organizma, smanjene sinteze proteina ili pri njihovoj pojačanoj razgradnji (hipertireoza ili dijabetes melitus).

Kod teškog nefritisa, naročito nefroze, proteini se gube putem urina. U slučaju opekotina koje su zahvatile veću površinu tela oni se gube kroz oštećenu kožu, a kod enteritisa i teških dijareja putem creva.

Zbog smanjene sinteze proteina, hipoproteinemija se obično dijagnostikuje kod teških bolesti jetre. Kod njih je zbog smanjene funkcije jetre smanjena i sinteza albumina. Takođe, proteini su sniženi pri nedostatku proteina u hrani kod malapsorpcije, tuberkuloze i malignih bolesti.

Majke i snajke

48:09

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP04

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.