SRPSKE DOMAĆICE OVAKAV AJVAR JOŠ NISU SPREMALE, NIJE ONAJ NA KOJI STE NAVIKLI: Zbog jednog sastojka MENJA BOJU
Ajvar, Foto: RINA

zimnica

SRPSKE DOMAĆICE OVAKAV AJVAR JOŠ NISU SPREMALE, NIJE ONAJ NA KOJI STE NAVIKLI: Zbog jednog sastojka MENJA BOJU

Veoma zanimljiv i ukusan namaz, a možete ga praviti tokom cele godine

Objavljeno:

Malidžano je ajvar – namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano.

Ovaj namaz se pravi od dugih zelenih paprika, negde ih zovu i "banana paprike". Takođe, dodaje se i plavi patlidžan, ali ono što daje poseban šmek ovom namazu jeste senf, koji takođe možete napraviti kod kuće.

Fenomenalnog je ukusa, služi se kao namaz, uz zreli beli sir.

Ajvar
foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

4 kg zelene mesnate paprike

5 kg patlidžana

1 l ulja

1,5 dl sirćeta

150 g senfa

200 g šećera

100 g soli

Priprema:

Ajvar
foto: Profimedia

Papriku i patlidžan dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.

Paprike oljuštite i očistite od semena, pa stavite u cediljku ili u mrežasti džak na par sati, da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.

Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

Majke i snajke

48:09

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP04

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.