URADITE OVIH 10 STVARI KAKO VAM BAŠTA NE BI SMRZLA NA ZIMU: Baštovan otkrio bez čega NE SME da se završi OKTOBAR
Žute čizme, Foto: Profimedia

NISTE zNALI

URADITE OVIH 10 STVARI KAKO VAM BAŠTA NE BI SMRZLA NA ZIMU: Baštovan otkrio bez čega NE SME da se završi OKTOBAR

Kako da na najbolji način pripremite svoja dvorišta i bašte za novo godišnje doba.

Objavljeno: 15:42h

Kiša i hladno vreme su možda obeležili mnoge junske dane, ali zahvaljujući tome dočekali smo oktobar kao nastavak leta. Brojini su oni koji još uvek nisu rasklonili baštenske garniture niti su sklopili i odložili suncobrane po dvorištima.

Međutim, ne treba zaboraviti da bi nas prvi hladniji dani mogli zateći nespremne. Možda ćemo brzo pokupiti stolove, stolice i suncobran, ali ukoliko zaboravimo da sredimo baštu, mnoge biljke mogle bi izmrznuti tokom zime. Zato je sada idealno vreme za jesenje čišćenje bašte. Imajte u vidu da jesenje sređivanje dvorišta možda jeste dosadno, ali će učiniti bitnu promenu sledećeg proleća.

Ne dajte da vas zavaraju topli dani, krenite na sređivanje dvorišta

Smilje, Biljke, Cveće, Bašta, Baštovanstvo
foto: Printscreen/ Youtube/ BAUHAUS Hrvatska

1. Uklonite jednogodišnje biljke

Biljke koje traju jednu sezonu i koje su završile sa cvetanjem najbolje je ukloniti. Možda se čini okrutnim bacati biljke, ali one neće izdržati zimu i mnogo je lakše odbaciti ih sada, nego čekati do proleća. Takođe ovo daje zemlji vremena da se osveži, pre nego što ponovo posadite novu biljku na proleće.

2. Očistite baštenske ostatke

Očistite stare biljke i otpalo voće iz dvorišta. Voće koje je palo sa grana samo će istruliti i privući bube ili glodare. Ako se osećate energično, odlično je vreme da obradite baštu i dodate kompost za sledeću godinu.

Kompost, poznat kao „braun đubrivo“, predstavlja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem. Koristi se kao poboljšivač zemljišta i đubrivo. Kompost služi kao sredstvo za rast, koji zadržava vlagu i rastvorne minerale, pružajući zaštitu nutrijentima neophodnim za napredovanje većine biljaka.

3. Grabuljajte i kompostirajte lišće

Lišće može da “uguši” travu tokom nastupajuće zime, ostavljajući je za sobom smeđom i neživom u proleće, kada bi trebalo da vidite da ponovo izrasta. Lišče koje sada uveliko opada može se ostaviti kao dodatni sloj komposta i zaštite, ali u tom slučaju ono treba da bude sakupljeno u posebnu kantu za kompost.

4. Orezujte drveće i žive ograde

Jesen je odlično vreme za orezivanje i sečenje žbunja, drveća i živih ograda. Kada padne sneg i dođu mećave to može značiti da od težine snega otpadnu cele grane drveća, kao i biljke koje se često ne mogu oporaviti.

Otrovna bašta, Bašta, Biljka, Biljke
foto: Printscreen/Youtube/Tom Scott

5. Očistite baštenski alat

Primamljivo je baciti alat u šupu i zaboraviti na njega, ali baštenski alati su investicija koju morate zaštititi. Za početak ih nađite, očistite i držite ih na suvom mestu. Tako uštedite novac sledeće godine, kada ne morate da menjate alat i umesto toga za taj novac kupite biljke.

6. Đubrite travnjak

Pripremite dvorište za dug zimski san tako što ćete napraviti sopstveno đubrivo visokog sadržaja fosfora. Ono će korenju biljaka dati ojačanje za bujanje u proleće. Travi je takođe potrebno đubrivo, pa imajte i to u vidu.

7. Čuvajte biljke bezbednim i toplim

Nađubrite zemljište i to posebno oko korena biljaka, da biste ih zaštitili od hladnoće i dali im podsticaj hranljivim materijama tokom zimskih meseci. Dodavanje malo morske zemlje, pre komposta, garantuje da će vam biljke biti zahvalne tokom cele zime i biće spremne da dočekaju proleće u punom cvatu.

8. Ispraznite baštensko crevo

Baštensko crevo ne ostavljajte na travnjaku i obavezno ga osušite i okačite. Inače se može trajno oštetiti budući da se voda u njemu može zalediti.

Pokosite dvorište i sredite travnjak

9. Mislite na ptice

Pored visećih hranilica, razmislite o tome da neke od vaših biljaka ostavite napolju da ih ptice jedu. Biljke kao što su suncokreti ili bilo šta sa bobicama ili semenkama pružiće gozbu ptičicama tokom nastupajučih hladnih meseci.

Hranilica za ptice
foto: Printscreen/Youtube/Debra Lee Baldwin

10. Ponavljajte sledeće jeseni

Ne zaboravite da ove savete primenite i sledeće godine.

00:43

ŽALFIJA POMAŽE KOD NESANICE I BLAGE DEPRESIJE! Travar otkrio na koje načine može da se koristi, a jednu metodu POSEBNO NAGLAŠAVA

(Espreso/Srećna Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.