PREMA NARODNOM VEROVANJU, OVE MAČKE DONOSE SREĆU U DŽAKOVIMA: Poznate su kao AMAJLIJE, SVANE svakome ko ih ima
Koja mačka donosi sreću?, Foto: PrintScreen/ TikTok/ smudgeandfriends

paŽnja

PREMA NARODNOM VEROVANJU, OVE MAČKE DONOSE SREĆU U DŽAKOVIMA: Poznate su kao AMAJLIJE, SVANE svakome ko ih ima

Genetika kaliko mačaka bila je tema naučnih istraživanja počev od 1940, a odvajkada su cenjene širom sveta zbog toga što se veruje da donose sreću, piše magazin Mačka.

Objavljeno:

Kaliko mačke poznate su po svojoj raskošnoj, trobojnoj dlaci u nijansama narandžaste, crne i bele, a zanimljivo je da su u najvećem broju slučajeva - ženke.

Genetika kaliko mačaka bila je tema naučnih istraživanja počev od 1940, a odvajkada su cenjene širom sveta zbog toga što se veruje da donose sreću, piše magazin Mačka.

Ne postoji rasa kaliko, ovo ime se odnosi na varijacije boja mačje dlake. Iako su narandžasta, crna i bela najčešće boje, neke mačke mogu da imaju i krem, plavkasto-crnu, crvenu ili čokoladno smeđu boju. Kaliko mace možete pronaći među mnogim različitim rasama, uključujući američku kratkodlaku mačku, persijsku i mejn kun, između ostalih, kao i među domaćim macama.

Ženska dominacija

Činjenica je da je 99,9 odsto svih kaliko mačaka ženskog pola zbog jedinstvenog hromozomskog sastava koji određuje varijacije boja dlaka. Polni hromozomi određuju da li će mačka biti mužjak ili ženka. Mačke, kao i ljudi, imaju dva polna hromozoma, po jedan od svakog roditelja. Ženka mačke ima dva X hromozoma, dok mužjak ima X od majke i Y od oca. Kako ženka može da ima dva X hromozoma, ona može da nasledi gene i za crnu i za žutu boju. Iz tog razloga, da bi mužjak bio boje kaliko ili konjačevine, treba da se dogodi genetski poremećaj.

Prema nekim statistikama, samo jedna u 3.000 mačaka je mužjak i ima višestruke X hromozome. Ovakvi mužjaci su usled tog genetskog poremećaja po pravilu sterilni. Čak i kada nisu sterilni, što je još ređi slučaj, ne mogu da ostave potomke kaliko mužjake osim ako i mačići ne budu imali isti genetski poremećaj.

Pošto kaliko mačke nisu rasa, napomenimo da za njih ne možemo konkretno da kažemo kakve su, odnosno kakav im je karakter i temperament.

Donose sreću

Mačka, Pod, Glava
foto: Printscreen/ TikTok/ thelifeofmiracle25

Budući da su kaliko mačke retke, pogotovo mužjaci, u celom svetu se smatraju nekom vrstom amajlije. Slede neka od verovanja o ovim mačkama:

Nekada su japanski ribari dovodili kaliko mačke na svoje brodove da bi ih zaštitile od jakih oluja, kao i duhova njihovih zavidnih predaka.

Prema irskom predanju, bradavice možete izlečiti trljanjem repa mačke po zahvaćenom području, ali samo tokom meseca maja.

Japanska mačka koja maše maneki neko

Čuvena japanska mačka koja maše ili maneki-neko napravljena je po uzoru na kaliko. Često se postavljaju na ulaze u domove i poslovne prostore da bi donele sreću. Maneki-neko datira iz 1870, tako da ove mačke imaju dugu istoriju kao amajlije.

U Sjedinjenim Američkim Državama kaliko mačke ponekad nazivaju "mačkama novca" jer donose vlasnicima izobilje.

U Srbiji se, takođe, veruje da ove mace privlače sreću.

03:29

POLICIJSKI PAS OKI NAPRAVIO POMETNJU U STUDIJU! Jedan je od najboljih tragača, a samo zbog OVOGA ĆE SVE URADITI

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.