OVA BILJKA NEMA KOJU BOLEST NE LEČI: Omiljena je u narodnoj medicini, a od nje se pravi i OMILJENO SRPSKO PIĆE
Kleka nema šta ne leči, Foto: Jon Benedictus / Alamy / Alamy / Profimedia

paŽnja

OVA BILJKA NEMA KOJU BOLEST NE LEČI: Omiljena je u narodnoj medicini, a od nje se pravi i OMILJENO SRPSKO PIĆE

Ove male bobice koriste se u kulinarske i medicinske svrhe od davnina, a trenutna istraživanja sugerišu da mogu ponuditi različite zdravstvene prednosti.

Objavljeno:

Drvo kleke raste u mnogim delovima sveta, uključujući Severnu Ameriku, Evropu i Aziju.

Njen ukus je sličan boru, kiselkast, a koristi se kao začin ili aroma.

Ove male bobice koriste se u kulinarske i medicinske svrhe od davnina, a trenutna istraživanja sugerišu da mogu ponuditi različite zdravstvene prednosti.

Evo novih prednosti bobica kleke:

Kleka
foto: Irina Ruchushkina / Alamy / Alamy / Profimedia

Visok sadržaj hranljivih materija i moćnih biljnih jedinjenja

Iako su informacije o ishrani o bobicama kleke ograničene, poznato je da one pružaju određene vitamine i niz biljnih jedinjenja.

Kao i većina drugih bobica, one su dobar izvor vitamina C, isporučujući 10% dnevne vrednosti (DV) ovog nutrijenta rastvorljivog u vodi u porciji od 28 grama (2).

Vitamin C je neophodan za zdravlje imuniteta, sintezu kolagena i funkciju krvnih sudova.

Bobice takođe sadrže mnoga biljna jedinjenja, uključujući flavonoidne antioksidante, hlapljiva ulja i kumarine, koji su hemijska jedinjenja sa različitim zaštitnim svojstvima.

Kumarini i flavonoidni antioksidansi takođe nude niz efekata koji unapređuju zdravlje. Konzumiranje ishrane bogate ovim jedinjenjima može unaprediti zdravlje i zaštititi od hroničnih stanja, uključujući srčane i neurodegenerativne bolesti

Za zdravlje srca Bobice kleke mogu poboljšati zdravlje srca tako što poboljšavaju nivoe HDL (dobrog) holesterola i smanjuju visoke nivoe triglicerida, kao i LDL (lošeg) i ukupnog holesterola.

Čaj i sirup

Čaj se priprema tako što se kašičica dobro zgnječenih plodova prelije sa 2 dl vrele vode, a posuda se pokrije na 5 do 10 minuta. Zatim se procedi i piju se najviše dve šolje dnevno. Čaj se po želji zaslađuje medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili oboljenja želuca i creva, ne treba ga zaslađivati.

Sirup za poboljšanje apetita pravi se tako što se 500 g klekinja kratko prokuva u tri litre vode. Zatim se zgnječe i ponovo prokuvaju uz dodavanje vode po potrebi. Dobijena smesa se procedi kroz sito i ostavi da se ohladi. Da bi se dobio sirup, potrebno je da se doda med, a nakon toga se sipa u tegle i dobro zatvori. Za poboljšanje apetita, deci se daje kašičica sirupa tri puta dnevno, a odraslima dve.

02:14

OVA BILJKA VREDI PRAVO BOGATSTVO Porodica napustila Beodrad da gaji travke podno Rtnja: Gledali ih kao čudake a njima se ISPALTILO

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.