KUVARICA OTKRILA KAKO DA PROVERITE DA LI JE ŠEĆERU ISTEKAO ROK TRAJANJA: Ako ima ovu BOJU odmah BACAJTE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/foodstation2594

MORATE ZNATI

KUVARICA OTKRILA KAKO DA PROVERITE DA LI JE ŠEĆERU ISTEKAO ROK TRAJANJA: Ako ima ovu BOJU odmah BACAJTE

Uz ovaj trik sa sigurnošću možete da proverite da li je šećeru istekao rok trejanja

Objavljeno:

Možda u kući imate kutiju sa šećerom koju se ne sećate kada ste sipali i niste baš sigurni da li je bezbedan za konzumaciju. Ali da li šećer ima rok trajanja i može li da se pokvari?

Šećer je namirnica koju obično kupujemo u većim količinama pa na našim kuhinjskim policama provede i po nekoliko meseci. Zato je dobro znati da šećeru ne ističe rok trajanja, ali to ne znači da će s protokom meseci biti jednako svež…

Granulirani beli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno ako se čuva na suvom i tamnom mjestu. Osim toga, šećer je efikasan konzervans, a budući da dobro apsorbuje vlagu iz hrane, često je ključni sastojak i u kiseljenju, piše RealSimple.

šećer
foto: Profimedia

Kako znati da se šećer pokvario?

Iako šećeru možda neće isteći rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim materijama koje bi mogle da utiču na njegov kvalitet ili ga učiniti opasnim za upotrebu. Osim toga, šećer može apsorbovati mirise i ukuse.

Mnoge organizacije za sigurnost hrane preporučuju da pakovanje šećera bacite nakon roka od dve godine, ali ako ne primetite nikakvu promenu u mirisu ili kvalitetu, stari šećer će delovati isto tako dobro kao i novo pakovanje šećera.

Šta je sa smeđim šećerom?

Smeđi šećer je na glasu kao kvarljiva roba, a to se u ovom slučaju ponajviše odnosi na to da se jako stvrdne kada je izložen vazduhu. Hermetički zatvorena posuda za čuvanje uveliko pomaže u sprečavanju toga.

Ako vam se smeđi šećer ipak stvrdne, možete ga staviti kratko u mikrotalasnu pećnicu ili ga pomešajte s par kapi vode te će to omekšati šećer, prenosi N1.

Preporučuje se držati smeđi šećer u hermetički zatvorenoj posudu i iskoristite ga u roku od dve godine za optimalnu svežinu i ukus. Osim toga, smeđi šećer možete čuvati i u zamrzivaču, ali imajte na umu da ćete ga pre upotrebe morati odmrzavati nekoliko sati.

Bonus video: Recept za knedle

01:51

DANAS JE SVETSKI DAN KNEDLI, A KURIR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT: Obožavali su ih Tesla i Mocart, a vreme je da ih i vi napravite

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.