ITALIJANKE SPREMAJU ZIMNICU SAMO NA OVAJ NAČIN: Koriste OVU VRSTU ULJA, zbog toga im uvek ispadne SAVRŠENO
Zimnica, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

recept

ITALIJANKE SPREMAJU ZIMNICU SAMO NA OVAJ NAČIN: Koriste OVU VRSTU ULJA, zbog toga im uvek ispadne SAVRŠENO

Ukiseljeni crni luk je zanimljiva zimnica čiji recept stiže iz Italije

Objavljeno:

Sezona spremanja zimnice uveliko je počela. Mnogi od vas su od svojih baka nasledili to divno umeće i razne male cake spremanja sezonskog voća i povrća za hladne dane. Mi vam ovoga puta donosimo recept kako da zimnicu pripremite sa ekstra devičanskim maslinovim uljem. Možda niste znali, ali upravo ova vrsta ulja zbog bogatstva vitaminom E i prirodne zaštite od oksidacije, sjajan je izbor za konzerviranje namirnica.

Kao što nam je poznato, najčešći načini prpreme zimnice su potapanje povrća u slanu vodu, zatim čuvanje u ulju i sirćetu, konzerviranje šećerom, a tu je i sušenje plodova. Posebno ćemo istaći čuvanje namirnica u ulju, a najbolji izbor je ekstra devičansko maslinovo ulje, jer poseduje nebrojeno mnogo prednosti. Kao što smo već pomenuli, ekstra devčansko maslinovo ulje je odličan konzervans i dobro čuva ukus namirnica, koji i upija, pa se takvo ulje naknadno može koristiti za razne marinade i prelive.

Široka je lepeza namirnica koje se mogu pripremati sa ekstra devičanskim maslinovim uljem. U ulju možete čuvati razne vrste sireva, kao što su koziji, ovčiji, pa čak i mocarela, zatim paradajz, papriku, pečurke, tikvice, artičoke, kapar i ribu. Ukus zimnice možete obogatiti začinima, kao što su bosiljak, biber, ruzmarin, zatim belim lukom, đumbirom i slično. Naš savet je da prilikom spremanja koristite zdrave i čvrste plodove, kojima ste odstranili oštećene delove, kako bi vaša zimnica duže trajala.

Zimnica
Zimnicafoto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Pre stavljanja u čiste i sterilne tegle, povrće treba prokuvati u mešavini jednog dela sirćeta i dva dela vode. Plodovi se nakon toga dobro ocede i onda se zajedno sa začinima ređaju u tegle. Na kraju ih prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Zimnicu je najbolje čuvati u tamnom i hladnom prostoru.

Italijani su nenadmašni kada je u pitanju priprema bilo kog jela, a priprema hrane za zimske dane im je takođe jača strana. U nastavku vam donosimo jednostavan recept koji će vam od jeseni pa do proleća ukrašavati trpezu.

Ukiseljen crni luk na italijanski način

Sastojci:

1,5 kg sitnog crnog luka

2 l Baso sirćeta sa crvenim grožđem

1 l vode

4 limuna

3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera

4 kašike soli

2 kesice bibera u zrnu

Priprema:

Zimnica
Zimnicafoto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

U veći lonac stavite očišćen luk, prelijte polovinom sirćeta, dodajte so i poklopite pa ostavite da odstoji jedan dan. Sledećeg dana, zajedno sa tečnošću u kojoj je odstojao, stavite luk da se kuva 3-4 minuta od momenta kada provri.

Nakon toga skinite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za to vreme pomešajte preostalo sirće sa vodom, sokom od limuna i šećerom pa sve kratko prokuvajte a zatim ohladite.

Ohlađeni luk ređajte u teglice, dodajte biber i prelijte razblaženim sirćetom. Zatvorite tegle i odložite na hladno mesto.

Bonus video:

01:33

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

(Espreso/ Najbolje iz Italije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.