DR FILGUD OTKRIO ŠTA SRBI UVEK GREŠE TOKOM OKTOBRA: Zbog LOŠE NAVIKE ugrožavate sebi ZDRAVLJE, OSVESTITE SE
Dr Filgud otkriva koliko bi vode trebalo unositi u toku dana, Foto: Printscreen/Youtube/Dr FeelGood

pažnja

DR FILGUD OTKRIO ŠTA SRBI UVEK GREŠE TOKOM OKTOBRA: Zbog LOŠE NAVIKE ugrožavate sebi ZDRAVLJE, OSVESTITE SE

Doktor Filgud je otkrio šta Srbi greše u toku oktobarskog meseca. Ova stvar može biti kobna greška

Objavljeno:

Visoke temperature i brz dnevni ritam tera vas da pijete što više tečnosti. Neki se opredeljuju za sokove, čajeve, ili vodu. Doktor Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, ističe da je voda ipak najbolja opcija. On je u emisiji "150 minuta" na TV Prva objasnio koliko vode dnevno gubimo i koliko treba da je unosimo dnevno.

Kako je ritam života brz, a leto se produžilo ove godine, neophodno je održavati svoje telo hidriranim tokom celog oktobra. Bitno je kada pijete vodu isto koliko i količina koju unosite.

"Najvažnije u toku leta je koliko mi tečnosti unosimo. Tečnost je najvažnija, treba izbegavati tečnosti koje su slane, slatke, masne i gazirane. Voda ima prednost nad ostalim tečnostima. Jedna odrasla osoba u proseku gubi 500 mililitara tečnosti pričanjem, 500 mililitara znojenjem, 1,4 litra putem mokraće i 100 mililitara putem stolice.

Dr Filgud rekao koja je količina vode dovoljna u toku dana
Dr Filgud rekao koja je količina vode dovoljna u toku danafoto: Danila Shtantsov / Alamy / Alamy / Profimedia

Negde oko 2,5 litara tečnosti gubimo, a toliko treba i da unesemo, ali u tu tečnost spada i voće, jogurt, supa, i hrana u sebi ima tečnosti. Ni preterano unošenje tečnosti nije dobro", poručio je dr Filgud, pa pojasnio kako da izračunate koliko je vode baš vama potrebno.

"Najprecizniji način da izračunate koliko vode treba da unosite je da broj kilograma, na primer 60, podelite sa brojem osam. To je oko sedam i po čaša od 250 mililitara vode dnevno. To je bez fizičke aktivnosti, plus fizička aktivnost".

Popularni dr Filgud je upozorio i na najveću grešku koju pravimo gotovo svi:

"Nemojte da čekate da osećate da su vam suva usta, to je već znak da ste dehidrirali. Treba da se unosi tečnost, naročito u ovim letnjim danima", zaključio je on.

Bonus video: Dr Filgud o autofagiji

01:10

UPRAŽNJAVATE AUTOFAGIJU, A NISTE SVESNI OPASNIH GREŠAKA! Dr Filgud i De Vinča: Osećaćete se kao da se lečite OD BOLESTI ZAVISNOSTI

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.