3 METODE UZ KOJE ĆE VAM JABUKA OSTATI DUŽE SVEŽA: Ovako NEĆE postati braon, niti će se KVARITI čak i kad je ISEČENA
Jabuka, Foto: Profimedia

hit

3 METODE UZ KOJE ĆE VAM JABUKA OSTATI DUŽE SVEŽA: Ovako NEĆE postati braon, niti će se KVARITI čak i kad je ISEČENA

Savet kako da vam jabuka ostane sveža kada je presečete

Objavljeno:

Isečene jabuke su jedna od najboljih grickalica za užinu jer su ukusne, zdrave i mogu dugo da stoje. Međutim, kada ih isečete, nakon nekog vremena oksidiraju i dobiju onu ružnu braon boju i smekšaju. Iako to ne utiće previše na njihov ukus, mnogo je lepše da primenite nekoliko saveta i obezbedite sebi svežu voćku kao kad ste je sekli.

Zašto tamne

Baš kao i kad gvožđe rđa kada dođe u kontakt s kiseonikom, tako i jabuke imaju enzime koji će reagovati s kiseonikom i početi da dobijaju smeđu boju, odnosno oksidiraju. Da ne bi do ovoga došlo treba da smanjimo njenu pH vrednost tako što ćemo joj dodati nešto kiselo i sprečiti kiseonik da reaguje s njenim enzimima.

jabuka, jabuke
foto: Profimedia

Novinar Kristofer Mišel odlučio je da isproba tri različite a lke metode tretiranja sečenih jabuka i da odredi koja od njih je najbolja.

Prvi metod: limunov sok

Za ovaj metod iseckajte jabuku srednje veličine, a potom iscedite sok od oko 1/2 limuna preko nje u činiju.Rezultat: Posle sam sati na vazduhu, ova jabuka uopšte nije bila smeđa i ostala je relativno hrskava. Zalogaji jabuke su imali prijatan ukus limuna.

Drugi metod: voda s medom

Za ovaj metod isecite jabuku srednje veličine i ostavite je oko 30 do 40 sekundi u mešavini od kašike meda i šolje vode. Rezultat: Posle pet sati jabuka još nije porumenela, ali je posle sat vremena počela polako da tamni. Međutim, čak i nakon osam sati nije bila potpuno braon. Iako je ostao hrskav četiri ili pet sati, nakon toga je omekšala. Zalogaji su bili prijatno slatki, sa blagim ukusom meda.

Treći metod: so

Za ovaj metod iseckajte jabuku srednje veličine i ostaviite da odstoji oko 30 do 40 sekundi u mešavini kašičice soli i šolje vode. Zatim isperite. Rezultat: Posle pšest sati na jabuci još nije bilo tamnjenja. Ni posle osam sati nije promenila boju. Iako je ostala hrskava četiri ili pet sati, nakon toga je omekšala. Zalogaji su imali ukus sirove jabuke.

BONUS VIDEO:NAJMOĆNIJI NAPITAK ZA IMUNITET! Započni dan čašom OVE VITAMINSKE BOMBE i gledaj ŠTA će se desiti tvom ORGANIZMU (KURIR TELEVIZIJA)

01:55

NAJMOĆNIJI NAPITAK ZA IMUNITET! Započni dan čašom OVE VITAMINSKE BOMBE i gledaj ŠTA će se desiti tvom ORGANIZMU (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.