RODITELJI OPREZNO, NOVI SMRTONOSNI TREND VLADA DRUŠTVENIM MREŽAM: Deca PRSKAJU DEZODORANS, a onda rade NAJOPASNIJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

roditelji čuvajte decu

RODITELJI OPREZNO, NOVI SMRTONOSNI TREND VLADA DRUŠTVENIM MREŽAM: Deca PRSKAJU DEZODORANS, a onda rade NAJOPASNIJE

Novi trik među mlađom populacijom zaludeo je društvene mreže

Objavljeno:

Kako trendovi sa zapada brzinom svetlosti dolaze i do nas, potrebno je više da obratimo pažnju na njih, jer neki se tiču i našeg zdravlje, pogotovo kod mlađe populacije.

Federalni zavod za procenu rizika u Nemačkoj upozorava na novi "izazov dezodoransa" u kojem se dezodoransom povređuju uglavnom mlađe osobe.

Postoje dve verzije izazova: U prvoj, dezodorans se raspršuje na deo kože sve dok se više ne može tolerisati. U ekstremnim slučajevima, temperatura bi mogla pasti na minus 30 stepeni Celzijusa u roku od nekoliko sekundi, upozoravaju stručnjaci. Može doći do bolova i masivnog oštećenja kože. Pored toga, dugotrajno prskanje može, u ekstremnim slučajevima, da izazove hladne opekotine koje uzrokuju oštećenje kože.

Dezodorans
foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Druga varijanta izazova uključuje udisanje dezodoransa. U zavisnosti od sastava, ovo može imati ozbiljne posledice. Određeni sastojci u spreju mogu ući u telo u visokim koncentracijama i oštetiti srce i mozak. Udisanje može direktno dovesti do nesvestice, srčane insuficijencije i respiratorne paralize. Takođe, može da izazove "trenutni gubitak svesti, zatajenje rada srca i disajnih organa". Moguća je smrt ili trajno oštećenje mozga.

Ovo nije prvi put da trendovi sa Interneta ugrožavaju zdravlje. Ranije je vrlo opasan izazov sa smrtnim ishodima zalude korisnike društvene mreže TikTok. U pitanju je zadržavanje daha do iznemoglosti, ali i skakanje u vodi dok je čamac u pokretu.

Stručnjaci posebnu pažnju skreću na roditelje i na njihovu ranu edukaciju kod dece, imajući u vidu sve veću dostupnost novih tehnologija.

Bonus video:

KAKO SAM SA PAMELOM ANDERSEN PEKAO AJVAR poznati glumac otkriva u emisiji Pusti brigu: Znate li kako ona peče paprike!?

02:09

KAKO SAM SA PAMELOM ANDERSEN PEKAO AJVAR poznati glumac otkriva u emisiji Pusti brigu: Znate li kako ona peče paprike!?

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.