DOKTORI SU OBJASNILI ŠTA ČOVEK OSEĆA NEPOSREDNO PRED SMRT: Ovako izgleda UMIRANJE, a ova STVAR JE NAJGORA
Ilustracija, Foto: Youtube printscreen/Mark Noonan

paŽnja

DOKTORI SU OBJASNILI ŠTA ČOVEK OSEĆA NEPOSREDNO PRED SMRT: Ovako izgleda UMIRANJE, a ova STVAR JE NAJGORA

Pored ovih emocionalnih i mentalnih promena, postoji niz fizičkih znakova koji mogu ukazivati na brzu smrt. Neki od ovih znakova uključuju:

Objavljeno:

Fenomen smrti intrigirao je naučnike vekovima, a pokušaji da se razumeju događaji koji se dešavaju u trenutku smrti i dalje su predmet dubokih istraživanja. Smrt je neizbežna i često je zaobilazimo u svakodnevnom razmišljanju, ali se postavlja pitanje: da li možemo bolje razumeti šta se dešava pre nego što čovek umre i da li je moguće prepoznati taj trenutak?

Promene u disanju:

Jedan od prvih znakova da je smrt blizu je promena u načinu na koji osoba diše. Dr Daniel Murrell sa Univerziteta Alabama ukazuje da osoba koja se približava smrti počinje drugačije da diše, a često prateći ovaj proces mogu se javiti čudni zvuci. Iako ovi zvuci mogu delovati zastrašujuće, važno je napomenuti da lekari veruju da osoba u tom trenutku ne oseća fizički bol. Medicinsko osoblje može da interveniše kako bi olakšalo pacijentovo disanje, na primer okretanjem pacijenta na bok da bi se oslobodili disajni putevi. Takođe, tokom ovog procesa disanje postaje pliće i sporije.

Usporavanje otkucaja srca:

Još jedan jasan pokazatelj da je smrt blizu je sporiji rad srca i pad krvnog pritiska. Specijalista medicine, dr Ketrin Maniks, primećuje da tokom ovog stanja ljudi često osećaju anksioznost i nelagodu. Srce postepeno usporava svoje ritmičke kontrakcije, što je znak da organizam polako gubi vitalnost.

Konfuzija i povremeni gubitak svesti:

Mučnina, Nesvestica, Žena, Zdravlje, Prva pomoć, Bolest
foto: Profimedia

Neurolog dr Kameron Šo pružio je uvid u ono što se dešava oko 30 sekundi pre nego što neko umre. On opisuje da već u prvih 10 do 20 sekundi dolazi do gubitka osećaja za sebe, smanjenja sposobnosti razmišljanja i gubitka smisla za humor. Ovo stanje konfuzije i gubitak svesti može biti deo procesa koji prethodi smrti, iako je važno napomenuti da iskustva umirućih osoba mogu varirati.

Fenomen smrti ostaje jedno od najmisterioznijih i najfascinantnijih oblasti istraživanja, a dr Kameron Šo, neurolog koji proučava ovaj fenomen, ističe da do smrti dolazi kada mozak više ne dobija kiseonik. Ovaj trenutak označava ključni prelaz između života i smrti, a Šo naglašava da se u tom trenutku dešavaju i posebne mentalne promene.

Kako je Šo istakao, u tim poslednjim trenucima života čovek može da doživi introspekciju i da se seti svojih životnih uspomena. Mnogima se ovo iskustvo čini kao da im život bukvalno prolazi pred očima. Ovu pojavu često opisujemo kao „film svog života“, gde prolazeći kroz uspomene i događaje, čovek može da oseti duboke emocije i razmisli o svojim postupcima tokom života.

Važno je napomenuti da iako se mnogi pacijenti i pojedinci sećaju ovih introspektivnih trenutaka pre smrti, naučnici veruju da nisu sva vantelesna iskustva stvarna. Prema Šou, zapravo trikovi našeg mozga stvaraju osećaj introspekcije i „film života“ u tom kritičnom trenutku.

Pored ovih emocionalnih i mentalnih promena, postoji niz fizičkih znakova koji mogu ukazivati na brzu smrt. Neki od ovih znakova uključuju:

Često zevanje:

Organizam, Mozak, Zevanje, Kijanje
foto: Profimedia

Osoba može početi da često zeva u pokušaju da unese više kiseonika u telo, jer se disanje usporava.

Gubitak svesti i oporavak:

Osoba može povremeno izgubiti svest, a zatim se ponovo probuditi. Ovo je uobičajen simptom tokom tog procesa.

inkontinencija:

Gubitak kontrole bešike ili creva može doći dok se telo priprema za smrt.

Promena mirisa tela:

Promene u hemijskom sastavu tela mogu izazvati promene u mirisu kože.

Anksioznost:

Osoba može postati nemirna i uznemirena zbog fizičkog i emocionalnog stresa koji prati smrt.

Tamne modrice i ljuštenje kože:

Promene u cirkulaciji krvi i odumiranju tkiva mogu dovesti do tamnih fleka na koži i ljuštenja.

Iako su ovi znakovi korisni za razumevanje fizičkih promena koje prate smrt, važno je istaći da svaki pojedinačni slučaj smrti može biti jedinstven i da se iskustva umiranja razlikuju. Smrt ostaje duboka misterija i izazov za istraživače, filozofe i lekare, a razumevanje njenih aspekata ostaje predmet daljih istraživanja i razmišljanja.

Iako su ovi znaci korisni za razumevanje fizioloških promena koje prate smrt, treba imati na umu da smrt ostaje misteriozno i duboko ljudsko iskustvo koje prevazilazi fizičke aspekte. Smrt je tema koja izaziva razmišljanje, postavlja filozofska i egzistencijalna pitanja i ostaje jedna od najvećih misterija ljudskog života.

02:58

PRIGOŽIN JE DO SADA DVA PUTA UMRO! Pilot izrazio SUMNJU u smrt vođe Vagnera: Nije isključeno da ga pronađu negde na Floridi

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.