OVAKO ĆETE UKISELITI KUPUS ZA SAMO 48 SATI: Srpske domaćice će POLUDETI za ovim načinom, katastrofa što niste znali
Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

PAŽNJA

OVAKO ĆETE UKISELITI KUPUS ZA SAMO 48 SATI: Srpske domaćice će POLUDETI za ovim načinom, katastrofa što niste znali

Mi vam predlažemo nekoliko veoma ukusnih i brzih recepata za zimnicu kakvu do sada sigurno niste probali

Objavljeno:

Želeli mi to da priznamo ili ne, pripremanje tradicionalne zimnice zahteva mnogo vremena, novca i umeća. Zato mnoge domaćice kupuju već gotovu, industrijski pripremljenu zimnicu u supermarketima - manje muke, a manje i para!

Iako nam danas u velikoj meri olakšava život mogućnost da je kupimo, domaća zimnica je bila i ostala neprikosnovena. Osim što imamo kontrolu nad kvalitetom namirnica, te je neuporedivo zdravija od kupovne, možemo je prilagođavati ukusima svojih najmilijih.

Police prepune šarenih teglica bude najtoplije sećanje na detinjstvo, a domaća zimnica predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene delikatese, po porodičnim receptima. Mi vam danas donosimo nekoliko zanimljivih recepata za nesvakidašnju zimnicu.

Većina domaćica zna kako da spremi ajvar, kornišone, kiselu papriku… Da bi se povrće za zimnicu održalo, neophodno ga je ukiseliti. To je proces u kome pomoću slane vode ili sirćeta, menjamo ukus i teksturu povrća. Višestruko je korisno za naš digestivni sistem.

Međutim, zimnicu možete da napravite od bilo kojeg povrća. Jednostavno ih isecite u teglu, dodajte sirće, so, šećer i vodu i imaćete ukusnu zimnicu. Možete dodati začinsko bilje, semenke i tako dobiti sasvim nove, unikatne ukuse.

Mi vam predlažemo nekoliko veoma ukusnih i brzih recepata za zimnicu kakvu do sada sigurno niste probali:

Kiseli kupus za 48 sati

Kiseli kupus, Listovi kiselog kupusa u tegli
foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Da biste spremili famozni kiseli kupus, nije neophodno odvajate puno vremena i živaca. Dovoljno je da glavice kupusa očistite i izdubite. U udubljenje sipajte sirće, pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili po celoj glavici. Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom odložiti u zamrzivač na 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete dobićete kiseli kupus.

Ovaj recept će svaki specijalitet tokom zime učiniti jelom dostojnim prestižnih restorana.

Potrebno vam je:

2 kg paradajza (po izboru)

beli luk

bosiljak

ruzmarin (sveži ili sušeni)

ekstra devičansko maslinovo ulje

so, biber

lovorov list

sveža majčina dušica po želji

Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Rernu ugrejte na 100 stepeni Celzijusovih. Paradajz operite i osušite, obrišite krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavite masni papir za pečenje. Paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh.

Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3 – 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza. Zatvorite i čuvajte u frižideru.

Salata sa šampinjonima i kiselim povrćem

Salata, Boranija
foto: PRINTSCREEN YOUTUBE/TASTE OF HOME

Za ovu neobičnu i ukusnu salatu potrebno vam je:

600 g kiselog kupusa

400 g kiselih krastavaca

300 g šampinjona

100 g crnog luka

100 g ulja

30 g šećera

Skuvati šampinjone. Kisele krastavce iseći na kriške, pomešati sa iseckanim kupusom, sitno iseckanim lukom i na listiće iseckanim šampinjonima. Začiniti uljem i šećerom. Čuvati u staklenim teglicama, na mračnom i hladnom mestu.

02:32

KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA

(Espreso/srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.