POJAVILA SE U JUGOSLAVIJI I PREKO NOĆI POSTALA POPULARNA, A ZA POREKLO NIKO NE ZNA: Najbolja TORTA za SVAKO SLAVLJE
Torta Beli Egipat, Foto: Bokina kuhinja/ Printscreen/ Youtube

preukusno

POJAVILA SE U JUGOSLAVIJI I PREKO NOĆI POSTALA POPULARNA, A ZA POREKLO NIKO NE ZNA: Najbolja TORTA za SVAKO SLAVLJE

Najukusnija torta za slavlja iz stare Jugoslavije

Objavljeno:

Kada se ova torta pojavila u Jugoslaviji, niko nije znao njeno poreklo kada je preko noći doživela veliki BUM: Domaćice su tražile recept kao da sutra ne postoji.

Original recept za tortu Beli Egipat vam i mi donosimo danas, širite ga, jer ovo je deo naše svečane tradicije već decenijama:

Torta
foto: Bokina kuhinja/ Printscreen/ Youtube

Sastojci:

Za I fil:

  • 600 ml mleka
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika gustina

Za koru:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
1 / 4 Foto: Bokina kuhinja/ Printscreen/ Youtube

Za II fil:

  • 200 g oraha
  • 350 ml slatke pavlake
  • 350 g šećera

Priprema:

  1. Kratko mutite belanca, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno i lagano mešajte da se svi sastojci sjedine.
  2. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
  3. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru.
  4. Umutite žumanca, pa dodajte mleko i gustin i dobro sjedinite mikserom. U presotalo mleko sipajte šećer i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima.
  5. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
  6. Dobijeni fil sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
  7. Ohlađeni fil kratko umutite, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
  8. U šerpu sipajte šećer i lagano istopite, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte sitno sekcane orahe i promešajte.
  9. Sipajte smesu na pek papir i ostavite da se ohladi ui frižideru.
  10. Ohlađene orahe sa šećerom dobro izblendirajte, pa odvojite 3-4 kašike sa strane za dekoraciju.
  11. Umutite slatku pavlaku i u nju dodajte grilijaš (smesa sa orasima i šećerom).

MUSAKA I ŠOPSKA SALATA KAKVU DOSAD NISTE PROBALI! Ukućani će obožavati ovaj recept, A GOTOVO ZA TILI ČAS:

01:17

MUSAKA I ŠOPSKA SALATA KAKVU DOSAD NISTE PROBALI! Ukućani će obožavati ovaj recept, A GOTOVO ZA TILI ČAS

(Espreso/ Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.