STRUČNJAK DAO 5 SAVETA ZA KISELJENJE KRASTAVACA: Ako tačno OVAKO radite SIGURNO nećete omanuti
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

savet

STRUČNJAK DAO 5 SAVETA ZA KISELJENJE KRASTAVACA: Ako tačno OVAKO radite SIGURNO nećete omanuti

Evo nekoliko saveta pravih stručnjaka koji će vam pomoći da lakše i bolje kiselite krastavce

Objavljeno:

Sada je pravo vreme za pripremu zimnice, ali danas se mnogi odlučuju za kupovnu, što zbog nedostatka vremena, uslova ili veštine. Bez obzira što nam kupovna u velikoj meri olakšava život, još uvek postoje one domaćice koje vole da pripremaju domaću zimnicu uz recepte koji se prenose sa generacije na generaciju. Pored ajvara, džema i ostalih specijaliteta, kiseli krastavci su takođe omiljeni. Hrskavi i slani odlični su kao salata ili dodatak u jelima. Ako volite da jedete kisele krastavce i želite da ih napravite savršenou nastavku teksta pročitajte savete i trikove iskusnih ruskih domaćica. Neki će vas iznenaditi kao što je dodavanje votke u salamuru.

Čime se premazuje tegla i koji su sastojci neophodni?

Sterilisane tegle pre nego što dodate krastavce i sipate salamuru obavezno premažite belim lukom. On ima antibakterijsko svojstvo, ali daje i specifičan ukus krastavcima. A pored toga za bolji ukus dodajte listove crne ribizle, trešnje ili hrasta. Listovi rena ne utiču na ukus, ali kisele krastavce čine hrskavijim.

Kornišoni
foto: RINA

Priprema salamure tj. rasola

Da biste napravili salamuru, prvo morate da izmerite koliko je vode potrebno da potpuno prekrije krastavce. Da biste to uradili, potrebno je da stavite krastavce u teglu. Sipajte potrebnu količinu vode, a zatim je pažljivo prespite u veliku šerpu i dodajte so (na litar vode ide 50 g soli). Kada dobijena smesa proključa ostavite da se ohladi, pa sipajte votku i prelijte krastavce. Idu 2 kašike votke na teglu od 3 litre (50 ml na 2 kg krastavca). Votka takođe dajte specifičan ukus, a pomaže i da duže traju. Umesto votke u salamuru možete da dodate i sok od crvene ribizle. Na 1 kg krastavaca ide 160-180 ml soka.

Kako da krastavci sačuvaju prirodnu boju?

Ako želite da krastavci sačuvaju prirodnu boju bitno je da koristite hladnu salamuru. Prvo ih operite, pa ih prelijte ključalom vodom. Zatim ih potopite u hladnu vodu sa ledom na nekih 2-3 sata. Poređajte ih u sterilisane tegle, poređajte i začine, pa prelijte hladnom salamurom. Da bi salamura bila bistra, potrebno je da nakon 3 dana kiseljenja krastavce isperite vodom, kao i da temeljno isperete tegle. Vratite krastavce i začine u teglu i prelijte salamurom koju ste tek napravili i ohladili.

Kako se čuvaju kiseli krastavci?

Ukus kiselih krastavaca zavisi i od temeprature na kojoj ih čuvate. Ako ih ostavite na sobnoj temepraturi dosta će izgubiti na ukusu, pa je najbolje da stoje na nekom hladnijem i tamnom mestu.

Bonus video:

KRASTAVCI IZ SRBIJE VRAĆENI, PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA HEMIKALIJE! Stručnjak otkrio: Uticali su vremenski uslovi, razgradilo bi se!

01:23

KRASTAVCI IZ SRBIJE VRAĆENI, PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA HEMIKALIJE! Stručnjak otkrio: Uticali su vremenski uslovi, razgradilo bi se!

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.