RUMUNSKE SARME SA RIBANCEM SU BRUTALNE: Naši stari su stavljali poseban sastojak, kad su ih uzimali od komšija
Šerpa sa sarmama, Foto: Printscreen/Youtube/Bakina kuhinja

SJAJNA KLOPA

RUMUNSKE SARME SA RIBANCEM SU BRUTALNE: Naši stari su stavljali poseban sastojak, kad su ih uzimali od komšija

Danas vam predstavljamo Sarmale sa slaninom

Objavljeno:

Kiseli kupus i sve njegove čari stižu nam u zimu.

Možete od njega praviti razna jela, koja će zagolicati vaša nepca.

Danas vam predstavljamo Sarmale sa slaninom, koje su spoj neodoljive rumunske i srpske tradicionalne kuhinje.

Potrebno vam je:

kiseli kupus - 1 komad

mleveno meso - 400 g

slanina - 100 g (dimljena)

slanina - 50 - 60 g

pirinač - 2 pune šake

paradajz - 2 komada, zrela

koncetrat od paradajza - 3 supene kašike

luk - 1 glavica, velika

mast - 1 supena kašika, puna

ulje - 50 ml + 40 ml za bujon

suva mirođija - po ukusu

biber - po ukusu

majorana - po ukusu

nana - 1 kašičica

beli luk u prahu - 1 prstohvat

Sarma sa slatkim kupusom, Sarma
foto: Bakina kuhinja

aleva paprika - 1 kašičica

peršun - po ukusu

limun - 1 komad

so - po ukusu

belo vino - 60 ml

* merne jedinice

NAČIN PRIPREME

1. Sitno iseckajte luk i dinstajte u ugrejanom ulju i masti dok ne omekša i ne dobije lepu boju.

2. Stavite slaninu i na kratko propržite, nakon toga dolazi red na mleveno meso i vino. Intenzivno mešajte da se izdrobi i kad se vino redukuje sipajte paradajz, prethodno izrendan. Kuvajte oko 5 minuta.

3. Stavite pirinač i nakon minut, dva, uz neprestano mešanje dodajte dve kašike koncetrata od paradajza i alevu papriku. Začinite solju i začinima i nakon minut skinite sa vatre. Ostavite smesu da se malo ohladi.

4. Odvojite listove kupusa od glavice i svakom isecite tvrdi deo u sredini. Prepolovite listove na dva dela, 4-5 ostavite cela.

5. U sredinu svake polovine stavite po kašiku od smese od mlevenog mesa i pirinča i uvijte. Krajeve gurajte ka unutra prstom tako da smesa ne može da izađe van.

6. Stavite na vatru posudu sa oko 700 ml posoljene vode u koju iscedite limun, rastvorite jednu kašiku paradajz pirea i ulje (40ml).

7. Dok bujon ne počne da krčka, ređajte sarmale. Uzmite odgovarjauću šerpu i na dno stavite dva lista kupusa. Preko njih stavite malo slanine, isečene na tanke kriške.

8. Stavite sloj sarmi i još slanine i smenjujte dok se sastojci ne potroše. Prelijte vrelim bujonom i poklopite ostalim listovima kupusa. Pristinite rukom.

9. Poklopite šerpu i kuvajte oko 25-30 minuta na umerenoj vatri. Servirajte sa kiselim mlekom.

Neka vam je slatko!

Bonus video

00:15

DA LI JE OVO NAJJAČI SNIMAK NA SVETU? VIDEO SELFI SRUŠIO INTERNET: Legenda do legende, sve puca od ŠARMA i MIŠIĆA!

(Espreso/bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.