AJVAR SA PATLIDŽANOM: Najstarija zimnica srpskih domaćica - brzo se sprema, a ukusniji od bilo kog drugog
Ajvar sa patlidžanom na stolu, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

uz vruću počagu nešto najbolje

AJVAR SA PATLIDŽANOM: Najstarija zimnica srpskih domaćica - brzo se sprema, a ukusniji od bilo kog drugog

Ajvar sa patlidžanom najstarija zimnica naših domaćica, koji se brzo sprema, a ukusniji niste probali

Objavljeno: 21:26h

Ko može da zamisli zimnicu bez ajvara? Namaz koji u zimskim danima svi volimo da jedemo, a najviše uz vruću domaću pogaču.

Postoji raznih recepata. Neko voli ljut, neko sa barenim paprikama, a ovaj ajvar sa patlidžanom je jedan od najstarijih i njega domaćice najviše prave.

Lako se sprema, a ukus mu je bolji od bilo kog drugog, u to ćete se i sami uveriti.

Ajvar, Ajvar sa patlidžanom
foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Ovaj recept ćete spremati svake zime.

POTREBNI SASTOJCI

patlidžan - 1,2 kilograma

crvena paprika - 1,5 kilograma

Ajvar, Ajvar sa patlidžanom
foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

ulje - 120 mililitara

jedan komad ljute paprike

so - 1 kašika

šećer - 1 kašika

beli luk - pet čenova

NAČIN PRIPREME

Ispecite paprike i patlidžan, možete i na na roštilju.

Stavite ih u posudu sa poklopcem ili plastičnu kesu da odstoje, jer se kasnije lakše ljušte.

Ajvar, Ajvar sa patlidžanom
foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Zatim ih oljuštite i stavite u cediljku da se ocede.

Sameljite ih u blenderu na veće komade.

Dodajte im šećer, so, sirće i ljutu papriku, sitno iseckanu.

Ajvar, Ajvar sa patlidžanom
foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Sitno iseckajte beli luk i dodajte i njega. Sve dobro izmešajte.

Sipajte ulje u duboku šerpu i zagrejte ga.

Prebacite mleveno i začinjeno povrće i pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri, često mešajući jer može da zagori.

Domaći ajvar poslužite dobro ohlađen, namazan na krišku hleba ili domaću pogaču sa malo sira.

Uživajte u ovom tradicionalnom ajvaru sa patlidžanom.

Bonus video:

02:49

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.