OVA ISHRANA VAM GARANTUJE DUBOKU STAROST: Naučnici POTVRDILI, evo čime morate da se HRANITE
Orasi, Foto: Profimedia

dokazano

OVA ISHRANA VAM GARANTUJE DUBOKU STAROST: Naučnici POTVRDILI, evo čime morate da se HRANITE

Nova naučna studija tvrdi da su orasi i kikiriki idealan izbor, jer smanjuju rizik od smrtnosti od bilo kog patološkog uzroka

Objavljeno:

Nije iznenađujuće da se veliki deo istraživanja fokusira na ishranu i vežbanje. A kada govorimo o zdravoj ishrani, orasi definitivno zauzimaju istaknuto mesto među vašim izborima.

Ako tražite zdravu užinu, orašasti plodovi ne bi trebalo da nedostaju u vašoj ishrani. Puni su zdravih masti i dokazano su jedna od najzdravijih grickalica koje možete jesti. Ali da li su sve opcije podjednako korisne?

Iako su bademi ili indijski orasi među najpopularnijim orašastim plodovima sa svojom fanatičnom publikom, možda biste želeli da dodate malo oraha i kikirikija u svoj meni. Zašto? Nova naučna studija tvrdi da su orasi i kikiriki idealan izbor, jer smanjuju rizik od smrtnosti od bilo kog patološkog uzroka.

Orasi
foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

Kao prilično dobar izvor proteina, ova grupa namirnica pomaže telu da se obnavlja. Orašasti plodovi su takođe bogati vlaknima i izvor su vitamina i minerala, hranljivih materija koje štite opšte zdravlje. Ali njihove prednosti tu ne prestaju. Naučna istraživanja pokazuju da određeni orašasti plodovi zapravo mogu produžiti životni vek i smanjiti rizik od smrtnosti od svih uzroka.

Konkretno, prema studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju, konzumacija orašastih plodova je povezana sa manjim rizikom od smrtnosti od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i raka.

Studija je pokazala da su učesnici koji su konzumirali 10 grama oraha ili kikirikija dnevno imali manje šanse da umru od neurodegenerativnih bolesti, respiratornih bolesti, raka i kardiovaskularnih bolesti. Rizik od mortaliteta smanjen je za 46%, 39%, 21% i 17%, respektivno.

Druga studija, objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, analizirala je podatke više od 300.000 učesnika. Ova studija je takođe povezala konzumiranje orašastih plodova sa dugovečnošću.

Istraživači su istakli da jedna porcija orašastih plodova nedeljno i dnevno može smanjiti rizik od smrtnosti od svih uzroka za 4%, odnosno 27%.

ISHRANA:

01:51

ISHRANA

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.