SVI GLEDAJU FILM O NJOJ, A NE ZNAJU KAKAV JE ŽIVOT VODILA: Dama SA DEKOLTEOM i bez ŠKOLE zgrnula 2 miliona
Erin Brokovich, Foto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

kakva životna priča!

SVI GLEDAJU FILM O NJOJ, A NE ZNAJU KAKAV JE ŽIVOT VODILA: Dama SA DEKOLTEOM i bez ŠKOLE zgrnula 2 miliona

Advokat ju je angažovao u svojoj firmi, a "kopajući" po dosijeima, pronašla je slučaj vezan za kompaniju Pacific Gas&Electric (PG&E).

Objavljeno:

Erin Brokovich je postala poznata zahvaljujući umešanosti u jedan od prvih i najpoznatijih slučajeva zagađenja vode, koji je malu zajednicu Hinkli u pustinji Mohave u južnoj Kaliforniji, makar na kratko, doveo u centar pažnje sveta. Erin, na iznenađenje mnogih, potiče iz obrazovane porodice, njen otac je bio inženjer, a majka novinarka.

Pošto Erin iza sebe ima tri propala braka i troje dece, okolina nikada nije bila blagonaklona prema njoj. Erin je pre početka rada na ovom slučaju bila nezaposlena i izgubila je parnicu od koje je očekivala odštetu. Zbog nezavidne materijalne situacije, zatražila je od advokata pomoć u pronalaženju posla. Advokat ju je angažovao u svojoj firmi, a "kopajući" po dosijeima, pronašla je slučaj vezan za kompaniju Pacific Gas&Electric (PG&E). Na slučaju je počela da radi 1991. godine i tada nije imala pravno, medicinsko ili naučno obrazovanje.

Erin Brokovich
foto: EPA-EFE/JONO SEARLE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Namerno zagađenje zemljišta i vode

Od sredine 20. veka, PG&E je instalirao kompresorske stanice u oblasti Hinklija, koja je postala deo trans-kalifornijskog sistema gasovoda za prirodni gas. Od početka, kompanija je svesno koristila hemikaliju poznatu kao heksavalentni hrom da spreči koroziju u rashladnim tornjevima. Ovi tornjevi služe za hlađenje komprimovanog gasa, dok se otpadna voda odlaže u rezervoare koji u ovom slučaju nisu bili izolovani, što je dovelo do prodiranja hemikalija u podzemlje. Iako je kompanija znala za zagađenje zemlje i vode, o tome je „mudro” ćutala. Erin se priseća svojih prvih dana rada na terenu kada je primetila da tamošnji stanovnici imaju zdravstvenih problema, neki od astme, drugi od osipa, treći od neobičnih bolova u zglobovima i drugi. I sama kaže da joj je sve to bilo čudno, a što je više bila na terenu, postavljala je više pitanja koja su je dovela do poražavajućeg odgovora. Otkrila je da se u vodovodu nalazi kancerogen heksavalentni hrom. Nakon testiranja lokalnog stanovništva, pokazalo se da je reč o genotoksičnoj supstanci jer su svi stanovnici zajednice imali hrom 6 u strukturi DNK.

Tragični slučaj porodice Voker

Roberta Voker je živela u toj maloj zajednici od 1976. do 1992. godine. Kada je stigla, bilo je to prijatno okruženje u kojem je planirala da ostane „zauvek“. Međutim, ubrzo su deca počela da pokazuju zdravstvene probleme. Sve je počelo krvarenjem iz nosa, koje je postajalo sve češće i intenzivnije. I sama Roberta je imala nekoliko operacija na stomaku i grudima.

Razlika između filma i stvarnosti

Erin kaže da je film 98 posto istinit. Međutim, uprkos tome, film nije pružio stvarne informacije o iznosima koje su primile porodice koje su tužile kompaniju. Malo je poznato da je advokatska kancelarija dobila više od 133 miliona dolara, a sama Brokovich 2 miliona. Od tada je preminulo 60 tužilaca. Tri decenije kasnije, Brokovich je ponovo posetio zajednicu i sastao se sa stanovnicima koji kažu da i dalje trpe posledice zagađenja. Mnogi stanovnici su napustili Hinkli plašeći se za svoje živote, a ostalo je nekoliko stotina mrtvih stanovnika. Broj stanovnika se toliko smanjio da je Njujork tajms nazvao Hinkli „gradom duhova”. Jedna od stanovnika koja je odlučila da ostane u Hinkliju je Peni Harper. U tom kraju je 1974. godine kupila deset hektara zemlje. Peni veruje da problem ovde nije samo hrom 6 već i arsen i uranijum. Na pitanje zašto ne želi da ode, kaže da nema mnogo izbora jer je ionako cela planeta zagađena.

BONUS VIDEO:

04:41

Aktivista za rešavanje klimatskih promena

(Espreso/povjest.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.