IZ OVOG RAZLOGA BI TREBALO DA JEDETE LJUSKE JABUKE ŠTO ČEŠĆE: Niste ni mogli zamisliti koliko UTIČU NA ZDRAVLJE
Jabuke, Foto: Filip Plavčić

paŽnja

IZ OVOG RAZLOGA BI TREBALO DA JEDETE LJUSKE JABUKE ŠTO ČEŠĆE: Niste ni mogli zamisliti koliko UTIČU NA ZDRAVLJE

Za jači imuni sistem u jesen idealne su jabuke.

Objavljeno:

Ne samo da jabuke imaju izvanredan ukus, same ili kada se dodaju jelima, već imaju i zdravstvene prednosti. „Jabuke su povezane sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje zdravlja creva i smanjenje rizika od moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanih bolesti, gojaznosti i nekih karcinoma”, kaže Jessica Levinson, kulinarski stručnjak u Vestčesteru, Njujork.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, jabuka srednje veličine dobar je izvor vlakana – sadrži 4,8 grama hranljivih materija, ali je i dobar izvor vitamina C, 9,2 miligrama, zajedno sa malim količinama drugih vitamina i minerala. Sarah Gold Anzlovar, vlasnica kompanije Sarah Gold Nutrition iz Bostona, predlaže dodavanje ovog voća salatama ili siru sa roštilja, pečene jabuke za zdrav desert ili lak ručak ili večeru od kuvane piletine sa jabukama.

Sve jabuke imaju prednosti, iako će hranljivost i sadržaj antioksidanasa neznatno varirati od jedne jabuke do druge – najbolja je ona vrsta u kojoj uživate – kaže Anzlovar.

1. Jabuke snižavaju i visok holesterol i krvni pritisak

Uživajte u sočnoj jabuci i ne samo da jabuke imaju izvanredan ukus, same ili kada se dodaju jelima, već imaju i zdravstvene prednosti. „Studije su povezale konzumiranje jabuka sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, što može biti povezano sa prednostima rastvorljivih vlakana koja se nalaze u jabukama pri snižavanju holesterola”, kaže Anzlovar.

Kako kažu u Mayo Clinic, rastvorljiva vlakna se razlažu u vodi i formiraju materijal sličan gelu.

Na Univerzitetu Ilinois navode da rastvorljiva vlakna pomažu u sprečavanju nagomilavanja holesterola u zidovima krvnih sudova, čime se smanjuje pojava ateroskleroze (ograničeni protok krvi u arterijama zbog nakupljanja plaka) i srčanih bolesti. Takođe pomažu u snižavanju nivoa krvnog pritiska– u jednom ranijem ispitivanju otkriveno je da je veći unos rastvorljivih vlakana povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Prethodna istraživanja pokazuju da je redovno jedenje jabuka (ili krušaka) povezano sa 52 odsto manjim rizikom od dobijanja moždanog udara. Štaviše, studija objavljena u februaru 2020. u The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je konzumiranje dve jabuke dnevno pomoglo učesnicima studije da smanje kako nivo LDL („lošeg”) holesterola tako i triglicerida.

2. Hrana sa vlaknima, uključujući jabuke, pomaže varenju

Verovatno ste čuli da su vlakna dobra za varenje –i to je istina! Harvard T.H. Chan School of Public Health navodi da su obe vrste vlakana (rastvorljiva i nerastvorljiva, što znači da se ne mogu apsorbovati u vodi) važne za varenje. A, kako kažu na Univerzitetu Ilinois, jabuke imaju obe vrste.

Rastvorljiva vlakna pomažu u usporavanju varenja, omogućavajući vam da se osećate sito, a usporavaju i varenje glukoze, što pomaže u kontroli šećera u krvi. U međuvremenu, nerastvorljiva vlakna pomažu u kretanju hrane kroz probavni sistem sistem i pomažu kod zatvora i redovnog pražnjenja, tvrde na Harvardu.

Obavezno jedite ljusku jabuke, jer sadrži mnogo nerastvorljivih vlakana, savet je Univerziteta Ilinois.

3. Jabuke su podrška zdravom imunom sistemu

Jabuke
foto: RINA

Za jači imuni sistem u jesen idealne su jabuke.

Prema ranijim istraživanjima na životinjama, ishrana ispunjena rastvorljivim vlaknima pomogla je da se imune ćelije koje su potpomagale upale preobrate u antiinflamatorne i one koje podržavaju imunitet. Druga studija na životinjama, objavljena u maju 2018. u časopisu Immunity, otkrila je da ishrana bogata dijetalnim vlaknima pomaže u zaštiti miševa od gripa. (Ipak, nije jasno da li će se ovi efekti pojaviti kod ljudi.)

Ali, ima razloga da se veruje da jabuke mogu da ojačaju imunitet, delom zato što sadrže vitamin C koji jača imunitet. Jedno ranije veliko ispitivanje otkrilo je da redovna konzumacija vitamina C ima mnogo značaja u pomaganju funkcionisanja imunog sistema. Na primer, može da pomogne u jačanju epitelne (vrste tkiva) barijere protiv patogena i zaštiti od ekološkog oksidativnog stresa, kao što su zagađenje i zračenje, navodi se u ranijim istraživanjima.

4. Konzumiranje jabuka pomaže zdrav gubitak težine

Dijeta bogata voćem (i povrćem) može da pomogne da održite zdravu težinu – ili izgubite kilograme – kažu u Centers for Disease Control and Prevention..

Pošto su jabuke pune dijetetskih vlakana, nalaze se visoko na ovoj listi. „Vlakna usporavaju varenje i porast šećera u krvi, što vas čini sitima i manje je verovatno da ćete se prejedati”, kaže Levinson.

Prema toj studiji u The Lancet-u, ljudi koji su jeli najviše vlakana imali su znatno nižu telesnu težinu. Prethodna istraživanja pokazuju da su žene sa prekomernom težinom koje su jele tri jabuke dnevno nakon 12 nedelja izgubile 1,22 kilograma.

Sa samo 95 kalorija, koliko ima jabuka srednje veličine, ovo je voće koje treba da imate pri ruci kada se pojavi želja za slatkim.

5. Jabuke pomažu da creva budu zdrava

Zdravlje creva ovih dana je veoma popularna tema i ispostavilo se da konzumiranje jabuka može da bude jedan od načina kojim svom digestivnom sistemu činite uslugu.

Jabuke sadrže vrstu skroba koji se zove pektin, koji je prebiotik. Prebiotici su važni jer pomažu u hranjenju „dobrih” bakterija u crevima, tvrde na Klivlendskoj klinici. Oni, takođe, između ostalih prednosti, podstiču imunološku funkciju, stimulišu proizvodnju hormona i pomažu organizmu da apsorbuje određene minerale (kao što su kalcijum i fosfor).

14:56

RETKE I STARE SORTE VOĆA I POVRĆA U BOTANIČKOJ BAŠTI! Jabuke različitog oblika, veličine, boje KALEMLJENJE ZABORAVLJENIH VRSTA

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.