JUTARNJA NAVIKA KOJA VAS MOŽE KOŠTATI ZDRAVLJA: Gojite se zbog nje i HORMONI vam divljaju, ŽENE su posebno ugrožene
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

JUTARNJA NAVIKA KOJA VAS MOŽE KOŠTATI ZDRAVLJA: Gojite se zbog nje i HORMONI vam divljaju, ŽENE su posebno ugrožene

Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu je najveći ujutru kada se probudimo, a najniži uveče kada odemo na spavanje.

Objavljeno: 10:34h

Kafa je sa razlogom jedno od najpopularnijih pića na svetu, ali moramo znati vreme i meru da bi nam išlo u prilog.

Zašto rano ispijanje kafe loše utiče na žene?

Studija objavljena u digitalnom izdanju biblioteke američkog Nacionalnog instituta za medicinu pokazala je da kafa na prazan stomak, posebno kod žena, loše utiče na zdravlje. Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu je najveći ujutru kada se probudimo, a najniži uveče kada odemo na spavanje.

Kafa
foto: Tamara Trajković

- Ispijanje kafe rano ujutru, kada je nivo kortizola najveći, remeti hormone u organizmu i remeti cirkadijalni ritam. Kortizol loše utiče na ovulaciju, hormonalni balans i težinu - objašnjava za portal PureVov nutricionistkinja i doktorka Karlin Rozenblum.

Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najveći stimuliše pojačano lučenje kortizola. Iako još nije objašnjeno zašto se to dešava, smatramo da to ima veze sa dejstvom kafe na određene vitamine i minerale u organizmu – zaključuje dr Rozenblum i upozorava:

- Kortizol je, kao i svi drugi hormoni, neophodan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo stalno pod stresom i kada ga telo neprestano luči. To može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi i otpornosti na insulin. Osim što stimuliše dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan stomak može izazvati probleme sa varenjem i povećati nivo želudačne kiseline.

Ako imate problema sa stomakom, dobro je znati da je hladna kafa 70% manje kisela od tople.

Kafa
foto: Sremska Mitrovica živi

Kada popiti prvu jutarnju kafu?

Ako ustanete oko sedam ujutro, najbolje je da popijete prvu kafu između 9.30 i podneva – kada je nivo kortizola prirodno nizak. Dobro je za doručak jesti hranu bogatu kalcijumom poput badema, jogurta ili čia semenki koje neutrališu kiselost, savetuje Rozenblum. Ako popijete kafu u ovom trenutku, dobićete neophodan podsticaj i energiju.

BONUS VIDEO

03:22

Bojan je Ginisov rekorder iz Beograda! Kafa mu je bila inspiracija za neobičan hobi

(Espreso/najzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.