OVO VOĆE MALO KO MOŽE DA PREPOZNA SA SLIKE, A SAMO OD SEBE NIČE PO SRBIJI: Samo KILOGRAM košta čak 30 EVRA (FOTO)
Dud, Foto: Printscreen/Tviter/@mojeselo

OBRATITE PAŽNJU

OVO VOĆE MALO KO MOŽE DA PREPOZNA SA SLIKE, A SAMO OD SEBE NIČE PO SRBIJI: Samo KILOGRAM košta čak 30 EVRA (FOTO)

Primera radi u nekim delovima sveta dostiže vrtoglavu cenu od 30 dolar apo kilogramu, a neki izveštaji kažu i da je to 7 dolara na 150 grama. Zvuči zaista neverovatno.

Objavljeno: 07:39h

Srpskim Tviterom često kruže fotografije ovog voća, kog i dalje ima, ali ne u izobilju kao i pre, a posebno ne u gradskim sredinama. Nažalost, mlađe generacije, bar one odrasle u gradu, neretko ni ne znaju o čemu je reč i koliko je dud zdrava i ukusna voćka!

Zanimljivo je da iako dud kod nas nije na ceni kao pre, on je veoma, veoma skup u sredinama gde inače ne raste. Primera radi u nekim delovima sveta dostiže vrtoglavu cenu od 30 dolara po kilogramu, a neki izveštaji kažu i da je to 7 dolara na 150 grama. Zvuči zaista neverovatno.

Prisetimo se, crni i beli dud su najčešći, ali postoji i crveni, a plodovi su mali, veoma aromatični i ukusni, a izgledom podsećaju na maline. Zreli plodovi se mogu koristiti u poslasticama, nadevima, tartovima, za dobijanje soka, vina, likera ili čaja... Ovo voće je takođe bogato vitaminima i mineralima i uopšte nutrijentima važnim za očuvanje zdravlja. Dud nije ni kaloričan - na 100 grama ima oko 43 kalorija.

Za šta je dud sve koristan?

Dud je najukusniji kad se ubere u polju, pa ga se slatko najedemo dok šetamo prirodom, ali je veoma koristan i u narodnoj medicini gde se koristi odvajkada. Čaj od duda za kardiovaskularni sistem se pravi tako što se lisnati pupoljci duda beru i suše, a od njih se pravi napitak koji je dobar i za mršavljenje.

Smrvljena kora duda pretvorena u prah služi kao melem za brže zarastanje rana. Dijabetičarima se, pak, preporučuje čaj od listova crnog duda. Potrebno je 50 gr ovog usitnjenog lista preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti 10 sati poklopljeno da odstoji uz povremno mešanje. Napitak se nakon toga procedi i pije preko dana.

02:43

EVO KAKO NAPREDUJU SADNICE VELIKE AKCIJE ZASADI DRVO! Ekipa Kurir TV na licu mesta otkrila: Prijem sadnica NIKADA BOLJI

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.