PEDIJATAR MILIĆEVIĆ UPOZORIO NA STVAR KOJA JE ZAPOSELA DECU U SRBIJI: Na ove simptome se ŽALE TINEJDŽERI
Saša Milićević, Foto: Kurir TV

pažnja

PEDIJATAR MILIĆEVIĆ UPOZORIO NA STVAR KOJA JE ZAPOSELA DECU U SRBIJI: Na ove simptome se ŽALE TINEJDŽERI

Nakon dugo godina pušenja klasičnih cigareta odlučili ste pronaći bolju alternativu, barem ste tako mislili, i odabrali ste e-cigarete (vaping). Moramo vas razočarati i reći vam da je pušenje e-cigareta izaziva začepljenje krvnih sudova jednako kao i pušenje običnih cigareta

Objavljeno:

U osnovnim školama potpuni je "trend" među đacima starijih razreda pušenje elektronske cigarete, takozvanog vejpa. Novi Nacrt zakona o duvanu, koji je Ministarstvo finansija u petak stavilo na javnu raspravu, podrazumeva da će trgovcima biti zabranjeno da maloletnim osobama prodaju sve što potpada pod ovaj zakon. Razne vrste elektronskih cigareta i njima slični proizvodi mogu se u slobodnoj prodaji kupiti na mnogim mestima i već su popularni čak i među osnovcima, pa i kod dece u nižim razredima.

A koliko ti proizvodi mogu biti štetni, svedoči i nedavna objava jednog tinejdžera na Tiktoku koji je u kratkom video-zapisu rekao da mu je ulje iz vejpa upropastilo zube. On je savetovao svoje vršnjake koji puše vejp da prestanu to da rade kako bi izbegli zdravstvene tegobe koje ih mogu snaći.

Saša Milićević
foto: KURIR TELEVIZIJA

Nakon dugo godina pušenja klasičnih cigareta odlučili ste pronaći bolju alternativu, barem ste tako mislili, i odabrali ste e-cigarete (vaping). Moramo vas razočarati i reći vam da je pušenje e-cigareta izaziva začepljenje krvnih sudova jednako kao i pušenje običnih cigareta, pokazuje nova studija. Što znači da to nije zdrava alternativa. Aerosoli imaju negativan učinak na membranu koja oblaže unutrašnjost srca i krvnih sudova, te pomaže u kontroli zgrušavanja krvi, kažu naučnicii. Smanjena funkcija membrane, poznata kao endotel, može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Kako utiču na srce

Proizvodi za vaping testirani su na miševima, a krvni sudovi su im se suzile do 67 posto, slično kao i kod začepljenja zbog cigareta. Profesor Matthew Springer rekao je da nalazi istraživanja ukazuju na to da je vaping štetan:

"Kada udišete suspenziju čestica, bilo da je iz duhana ili marihuane, bilo da je to dim ili aerosol, sve to ima isti učinak. Poznato je da e-cigarete mogu oštetiti vaskularnu funkciju kod ljudi." Isto tako, istraživanja su pokazala da isparavanja predstavljaju rizik za zdravlje srca, a autori studije iz 2019. godine ističu da aerosoli u tečnostima e-cigareta sadrže čestice oksidansa, aldehide i nikotin, koji utiču na zdravlje srca i vaskularnog sistema.

Saša Milićević
foto: TV PRVA/SCREENSHOT

Pojedinim tinejdžerima koji učestalo koriste vejp počeli su da propadaju zubi! Pored toga što vejpovanje loše utiče na donje i gornje disajne puteve, utiče negativno i na zdravlje zube.

Pedijatar dr Saša Milićević objašnjava da vejp utiče negativno na gornje i donje disajne puteve, kao i na usnu duplju.

- Bilo koja strana materija, sem hrane i vazduha, može da napravi problem, ne samo da promeni boju zuba već i da nadraži ili ošteti sluznicu usne duplje. Razne promene se mogu javiti, crvenilo, svrab, afte, to su sve supstance koje u sebi sadrže različite arome. Nije zdravo ni za usnu duplju, ni za bronhije, ni za pluća. To može da na kratke staze dovede do bojenja zuba, ali ako bi se koristilo duže vreme, može da upropasti i ošteti zube - naveo je dr Milićević.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.