7 ODLIKA NEPOŽELJNIH GOSTIJU: Ovo su NAJGORE stvari koje možete uraditi u GOSTIMA, POVEDITE računa o MANIRIMA
Ilustracija, Foto: Profimedia

PONAŠAJTE SE!

7 ODLIKA NEPOŽELJNIH GOSTIJU: Ovo su NAJGORE stvari koje možete uraditi u GOSTIMA, POVEDITE računa o MANIRIMA

Ako želite da ostanete poželjan gost, napominje Smit, morate stalno imati na umu manire lepog ponašanja, kao i stvari koje kao gost ne treba da radite.

Objavljeno:

Čak i ako dobro poznajete domaćina i koliko ste bliski, kada nas neto pozove kod sebe kući na druženje ili u višednevnu posetu, izuzetno je važno da se pridržavamo pravila lepog ponašanja, kaže Pol Smit iz istraživačke kompanije Talker koja je o iskustvu primanja gostiju anketirala 2.000 Amerikanaca i tako rasvetlila najgore stvari koje gosti rade.

1. Razbijeni predmet u domu domaćina

Noćna mora mnogih domaćina je da će se nešto njihovo razbiti i uništiti, bilo da se radi o WC šolji ili o vazi. „Uopšteno, lomljivi predmeti spadaju u tri kategorije: one koji se lako mogu zameniti, one koji su jako vredni i stoga teško zamenjivi, i one koji imaju neprocenjivu vrednost i nekome su nezamenjivi“, kaže ekspertkinja za bonton iz Fresh Starts Registry, Ženeviv Dreizen. „Ako nešto slučajno razbijete, a možete sebi priuštiti da predmet zamenite, uradite to brzo i sami, bez da vas iko za traži. Jedina stvar koja može sve pogoršati je situacija u kojoj domaćin bivšeg gosta progoni da mu zameni nešto što je pokvario ili razbio“.

Ako je reč o skupocenom predmetu, razgovarajte s domaćinom o eventualnim ratama plaćanja ili pronalaženju nekog drugog načina da mu to pomognete da nadoknadi. I proverite postoji li ikakva zamena (nešto vrlo slično) ili mogućnost popravka. „U bilo kojoj od te tri situacije, potrebno je, naravno, i izvinjenje“, kaže Dreizen. „Ostavite domaćinu mogućnost da bude tužan ili ljut; možda i oboje. Te se stvari uvek mogu dogoditi, ali ljudima treba dati prostora za njihove reakcije.

Alkohol
foto: Profimedia

2. Previše alkohola

Kada ste pod tuđim krovom, lako možete zaboraviti da ne ostaju svi budni do kasno, posebno ako ste previše popili. Tada uopšteno svi loše prosuđujemo želje i potrebe drugih, zbog čega ekspertkinja savetuje da u gostima posebno pripazite na količinu alkohola i ne preterujete.

3. Nenajavljeni gosti

Nema ničeg nepristojnog u svraćanju do nečije kuće radi kratkog pozdrava kada ste u komšiluku, ali sasvim je drugačije ako dođete s koferom. Zato, pre nego pozvonite na vrata tražeći smeštaj, obavezno najavite svoj dolazak, savetuje Dreizen.

4. Gosti ranoranioci

Svi mi imamo različite jutarnje navike pa je kada idete nekome u posetu ili boravite kod nekoga dobro pravilo da se zaista potrudite da budete što tiši ujutro, kaže Dreizen za Best Life. Ako se obično budite rano, ona savetuje da pored sebe imate slušalice ili knjigu kako biste se ujutro mogli da se zabavite dok domaćini ne izađu iz svoje spavaće sobe.

„Ako vam samo treba kafa, pokušajte da je napravite što je moguće tiše. Tako će, ako i probudite svog domaćina, barem biti kafe! I, naravno, nikada ne zaboravite da kažete ‘Žao mi je ako sam te probudio!'“, savetuje.

Gosti
foto: Profimedia

5. Gosti koji ne znaju kada je zabavi kraj

Prema anketi, još gore od ranog jutarnjeg buđenja je da svoje domaćine uvele dugo držite budnima. Pazite da ne pravite buku ako u kuću ulazite zadnji i na vreme lezite u krevet da ne smetate.

6. Gosti koji naprave nered

Iako je ključno održavati svoj dom urednim, nesumnjivo je još važnije održavati tuđi. „Vaš boravak može sam po sebi domaćinima biti teret, pa zašto onda biti još veći teret ostavljajući nered? Pokažite koliko cenite što ostajete kod njih time što ćete sve držati čistim i urednim“, kaže Džuls Hirst, ekspertkinja za bonton i osnivačica kompanije Etiquette Consulting, a prenosi Večernji list.

7. Gosti koji očekuju više obroka nego je domaćin planirao da pripremi

Zbog vremena koje je za to potrebno, nekima može biti teret ako gosti očekuju tri skuvana obroka dnevno. Umesto da čekate poziv na večeru, uzvratite uslugu tako da domaćine počastite večerom u gradu ili u njihovom omiljenom restoranu, savetuje stručnjakinja.

BONUS VIDEO: NAJVEĆI ŠMEKER STAROG BEOGRADA OBJASNO KAKO SE PONAŠA U KAFANI: Danas je sve drugačije, maniri su se promenili

04:08

NAJVEĆI ŠMEKER STAROG BEOGRADA OBJASNO KAKO SE PONAŠA U KAFANI: Danas je sve drugačije, maniri su se promenili

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.