U STAROJ JUGI SE BARBI TORTA JELA I PRE TRENDA: Ovo je na ROĐENDANU imala svaka DEVOJČICA 90ih (VIDEO/RECEPT)
Barbi torta, Foto: My Australian Home/ Printscreen/ Youtube

nostalgija

U STAROJ JUGI SE BARBI TORTA JELA I PRE TRENDA: Ovo je na ROĐENDANU imala svaka DEVOJČICA 90ih (VIDEO/RECEPT)

Zbog filma svi lude za barbikama, a u staroj Jugoslaviji se ova torta spremala za svaki rođendan

Objavljeno:

Barbika torta, može predstavljati jedno od idealnih rešenje, ukoliko se odlučite da pripremite poslasticu kojom ćete obradovati neku malu princezicu, bilo da je reč o vašoj ćerkici, sestričini, bratanici ili devojčici sa kojom niste u krvnom srodstvu, ali koja vam jednostavno draga,. Ovu tortu su na rođendanu svakako imale sve devojčice u staroj Jugoslaviji.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili barbika tortu?

Torta
foto: Slađini recepti/Printscreen/ Youtube

Sastojci:

Za pripremu kore:

  • 6 jaja,
  • 6 supenih kašika šećera,
  • 6 supenih kašika brašna,
  • 1 decilitar ulja.

Za pripremu fila:

  • 4 žumanceta,
  • 500 mililitara mleka,
  • 200 grama šećera,
  • 250 grama mlevenih oraha,
  • 2 supene kašike brašna,
  • 100 grama čokolade za mešenje,
  • 250 grama margarina.
Barbie, Barbika
foto: Alexey Panferov / Alamy / Alamy / Profimedia

Još vam je potrebno:

  • Lutka barbika,
  • Pola litra slatke pavlake,
  • Prehramvena boja po želji.

Priprema:

Priprema kore:

  1. Cela jaja, najpre umutite sa šećerom u navedenoj količini. Zatim, ne prekidajući mućenje, u to polako dodajte i ulje i brašno. Kada ste umutili sve sastojke, pripremljenu smesu za koru sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom, a zatim pleh ubacite u predhodno zagrejanu rernu i koru pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.
  2. Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i iz pleha, a zatim je ohladite i isecite na kvadratiće (dimenzija oko 2 centimetara).
  3. Zatim, pristupite pripremi fila.

Priprema fila:

  1. Umutite žumanca sa šećerom i sa oko 100 mililitara mleka. Kada ste to umutili, ne prekidajući mućenje navedenim sastojcima dodajte i navedenu količinu brašna. Ostatak mleka, sipajte u šerpu i stavite na ringlu da se greje. Kada se mleko ugreje toliko da je umereno zagrejano, u njega sipajte umućenu mešavinu i sve to kuvajte uz neprekidno mešanje, dok ne postane kremasto i kompaktno. Kremastu i kompaktnu mešavinu, pomerite sa ringle i u nju dok je još topla, dodajte izlomljenu čokoladu za mešenje i mlevene orahe, a zatim sve to promešajte da se čokolada istopi i da se sastojci još jednom dobro sjedine. Zatim, sadržaj ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. U ohlađeni sadržaj, dodajte umućen margarin, a zatim i komadiće kore koju ste na gore opisan način iseckali i sve to dobro promešajte, ali pazite da se komadići kore preterano ne izmrve..
  2. Nakon toga, umutite slatku pavlaku, tako da dobijete čvrst šlag. U umućen šlag, sipajte prehrambenu boju po želji, kako bi ste ga obojili. Ukoliko to želite, ukupnu količinu šlaga, možete rasporediti i u više količina, i svaku od tih količina možete obojiti različitom prehrambenom bojom. Kada ste to uradili, pristupite filovanju torte.

Filovanje torte:

  1. Mešavinu iseckane kore i fila, sipajte u okrugli kalup za tortu. Preporučljivo je da kalup bude manjeg prečnika, a sa visokim stranicama. Zatim, uklonite kalup i polovično oblikovanu masu, dalje oblikujte nožem, tako da formirate oblik donjeg dela haljine. Kada ste tako oblikovali masu, uzmite barbiku, skinite sa nje odelo i pobodite je u sredinu torte. Kada pobodete barbiku u tortu, torta treba da joj je do struka i takvog oblika da se od struka širi sve do podloge.
  2. Ukoliko ste sve do sada opisano uradili kako treba, na samom kraju pripreme ove torte, uzmite špric za šlag, sipajte u njega šlag i upotrebite ga što preciznije, tako da šlagom iscrtate gornji deo barbikine haljine. Šlagom takođe prekrijte i “donji deo haljine”, odnosno tortu.
  3. Tortu zatim ohladite u frižideru tek kada se ohladi, njom obradujte dragu devojčicu ili dečaka.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/ Recepti za jela)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.