NUTRICIONISTKINJA SRUŠILA MIT O KOPRIVI: NE LEČI anemiju, štaviše OVA grupa ljudi NIKAKO NE SME DA JE JEDE
Kopriva, Foto: Printscreen/Youtube

pažnja!

NUTRICIONISTKINJA SRUŠILA MIT O KOPRIVI: NE LEČI anemiju, štaviše OVA grupa ljudi NIKAKO NE SME DA JE JEDE

Nije sve što piše na internetu tačno, neke informacije treba proveriti sa stručnjacima

Objavljeno:

Internetom se godinama već deli recept za eliksir protiv anemije od samo tri sastojka: koprive, limuna i meda. O njegovoj delotvornosti svi pričaju, a mi smo pitali nutricionistu da li je zaista tako efikasan.

Popularnost ovog recepta je u jednostavnosti jer nikome nije teško da umeša 50 grama semenki koprive u veću teglu meda i tome doda limunov sok. Uz pretpostavku da ovakva mešavina ne može da škodi, pitali smo stručnjaka da li i koliko pomaže kada je u pitanju anemija.

Kopriva
foto: Pritnscreen

– Daleko od toga da je kopriva idealan izvor gvožđa, ona sadrži svega 1,5 mg gvožđa na 100 grama kratko dinstane koprive, a slično je i sa semenkama. Ako to uporedimo s istom količinom svinjske džigerice, videćemo da džigerica sadrži 11 puta više gvožđa od koprive, pirinač 10 puta više, susamovo seme devet puta više, a pečurke sedam puta više. Kopriva sadrži provitamin A, kompleks vitamina B, vitamin K i vitamin C, koji mogu da pomognu organizmu da apsorbuje gvožđe i druge minerale koji se nalaze u biljci. Iako je kopriva izvor gvožđa i može da bude korisna za lečenje anemije, ne bi trebalo da se koristi umesto zvaničnih lekova. Listovi, semenke i koren ove biljke već dugo se koriste u biljnoj medicini, u izradi tonika i preparata za lečenje slabosti i simptoma anemije, a mešavine se često prave s medom kako bi se lakše konzumirale – objašnjava Jasna Vujičić, dijetetetičar-nutricionista, i dodaje da med ima antibakterijsko, antivirusno, antioksidantno i antigljivično svojstvo i preporučuje se svima osim obolelima od dijabetesa.

Kopriva
foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, neka istraživanja pokazuju da kopriva može da ima povoljan uticaj na smanjenje osteoartritisa, pa se njenom upotrebom mogu umanjiti simptomi, ali i uticati na smanjenje doza lekova za ovu bolest.

Naša nutricionistkinja naglašava da je potreban oprez sa svežom koprivom ili proizvodima koji sadrže njene ekstrakte jer utiče na dejstvo nekih lekova.

Izbegavajte koprivu u svim oblicima ako pijete sedative, antikoagulante, lekove za dijabetes ili hipertenziju. Svakako se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite preparate na bazi koprive.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.