RUMUNSKA "ZAKUSKA" OČARALA BALKANCE: Ovo će biti ZIMNICA SEZONE iz samo JENDOG RAZLOGA (RECEPT)
Rumunska "Zakuska", Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

prste da polžete

RUMUNSKA "ZAKUSKA" OČARALA BALKANCE: Ovo će biti ZIMNICA SEZONE iz samo JENDOG RAZLOGA (RECEPT)

Odiše omiljenim južnjačkim sastojcima, ali se receptura razlikuje u odnosu na naš pinđur, evo zašto svi žele da spreme "zakusku"

Objavljeno:

Rumunski specijalitet "zakuska" je, po sastojcima, najbliži onome što se kod nas zove pinđur. Međutim, pošto se najviše služi kao namaz ili salata, mi bismo ga verovatno koristili baš kao ajvar.

Recept nije jednostavan, ali nije ni komplikovan, posle ovoga ćete uživati u punom ukusu vaše omiljene zimnice:

Ajvar
foto: RINA

Sastojci:

  • Paprika
  • Paradajzi
  • Plavi patlidžan
  • Crni luk
Pinđur
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Priprema:

  1. Paprike i plavi patlidžan oprati, osušiti i ispeći.
  2. Ostaviti da se dobro ohlade u poklopljenoj šerpi.
  3. Oljuštiti paprike i plavi patlidžan i očistiti paprike od semenki.
  4. Ostaviti da se ocedi.
  5. Oceđene paprike i patlidžan izmeriti koliko je potrebno za recept Iseći na sitnije komade paprike i patlidžan.
  6. U veću šerpu sipati ulje i dodati sitnije isečen crni luk i pržiti dok luk potpuno ne omekša na tihoj temperaturi.
  7. Dodati isečenu papriku i plavi patlidžan, naliti kuvanim paradajzom, (ako vam je paradajz pregust dodati malo tečnosti koje su paprike ispustile tokom ceđenja) i dodati lovorov list.
  8. Posoliti i pobiberiti i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 3 sata ili dok vam se ne zgusne (kad povučete varjačom po dnu bi trebalo da ostane trag).
  9. Promešajte svakih desetak minuta a pred kraj kuvanja mešajte stalno da vam ne bi zagorelo.
  10. Tokom kuvanja, ako tečnost puno ispari, dodajte još ali ne mnogo, samo da se ukuva.
  11. Količina tečnosti puno zavisi od toga koliko su vam oceđene paprike i ako je potrebno još tečnost, dodajte sok koji vam je ostao od oceđenih paprika.
  12. Tegle oprati i tako mokre staviti u rernu kad počnete da kuvate "zakusku" i neka se same osuše u rerni a poklopce prokuvati u vreloj vodi.
  13. Skuvanu "zakusku" sipati u vruće tegle, zatvoriti i svaku teglu okrenuti naopako i staviti u neko ćebe, ušuškati svuda okolo i ostaviti da se potpuno ohlade.

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani:

00:37

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

(Espreso/ Lepa & srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.