PREKOMERNA DOZA VITAMINA MOŽE BITI VELIKA OPASNOST: Evo kako da izbegnete potencijalne ZDRAVSTVENE PROBLEME
Vitamini, Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

PREKOMERNA DOZA VITAMINA MOŽE BITI VELIKA OPASNOST: Evo kako da izbegnete potencijalne ZDRAVSTVENE PROBLEME

U današnjem svetu, svest o zdravoj ishrani i unosu vitamina postala je veoma značajna

Objavljeno:

Prošle godine, dogodio se slučaj muškarca koji je prošao kroz tešku hospitalizaciju trajnu tri meseca nakon što su se pojavili ozbiljni zdravstveni simptomi. Njegovo stanje uključivalo je povraćanje, mučninu, bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suva usta, pojačanu žeđ, dijareju i nagli gubitak težine.

Ovaj niz simptoma bio je rezultat prekomerne konzumacije vitamina D putem suplemenata. Važno je napomenuti da, iako je trovanje vitaminom D retkost, to može biti posledica preterane upotrebe suplemenata ovog vitamina.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Sunčeva svetlost je prirodan izvor vitamina D, ali unos vitamina D putem suplemenata može uzrokovati toksičnost, koja se ne dešava prirodno izlaganjem suncu.

Dugotrajna toksičnost vitamina D može rezultirati povišenim nivoom kalcijuma u ​​krvi. Visok nivo kalcijuma može prouzrokovati ozbiljna oštećenja tkiva i krvnih sudova, a takođe je povezan sa simptomima koje je pomenuti muškarac iskusio, uključujući mučninu, slabost, povraćanje i povećano mokrenje.

vitamini
foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Da biste se zaštitili od takvih problema, važno je da konsultujete svog lekara pre nego što odlučite uzimati suplemente vitamina D. Takođe, trebali biste biti svesni da unosite dovoljno kalcijuma putem hrane i napitaka, jer je ovaj mineral ključan za zdravlje kostiju, posebno kod starijih osoba čija koštana gustina opada.

Pravilno upravljanje unosom ovih vitamina i minerala može vam pomoći da očuvate zdravlje kostiju i izbegnete potencijalne zdravstvene probleme.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.