UKOLIKO SVAKO JUTRO PIJETE KAFU, OVI SAVETI ĆE VAS ZAPANJITI: 3 načina da joj POJAČATE dejstvo, RAZBUDIĆE vas ODMAH
Kafa, Foto: Profimedia

trikovi

UKOLIKO SVAKO JUTRO PIJETE KAFU, OVI SAVETI ĆE VAS ZAPANJITI: 3 načina da joj POJAČATE dejstvo, RAZBUDIĆE vas ODMAH

U svetu se svake godine popije skoro 500 milijardi šoljica kafe

Objavljeno:

Šta prvo uradite kada ujutru ustanete iz krevete? Ako pijete kafu, sigurno znate da ste u većini! Mnogi će vam reći da ujutru ne mogu da se razbude bez šoljice crnog napitka.

Kofein, glavni sastojak omiljenog napitka gotovo cele svetske populacije, smatra se i najrasprostranjenijim stimulansom centralnog nervnog sistema.

A da li znate da uz neke minimalne izmene u rutini, možete da kofein, odnosno kafu učinite još efikasnijom? Razbudiće vas brže, podići i održati energiju na duže staze, a bez negativnih posledica... Evo šta treba da radite.

1. Ograničite unos kafe

Jutarnja kafa, popodnevna kafa, kafa u 16 sati, a ponekad i češće. Zvuči poznato? Ako osećate potrebu da pijete mnogo kafe tokom dana, treba da znate da je najjednostavniji način da je učinite efikasnijom zapravo da je ograničite. Možda zvuči nelogično, ali ima zapravo smisla. Koristite kafu kao podsticaj kada želite da nešto uradite. Želite da budete koncentrisaniji na poslu, recimo u prvom delu dana? Onda je najbolje vreme da popijete kafu. Ako popijete još 2-3 u istom danu, sledećeg jutra ćete uspostaviti toleranciju na nju i više neće biti tako efikasna.

Kafa
foto: Tamara Trajković

Ograničavajući unos kafe vi smanjujete šanse da razvijete tolerancije. Tako će moć kofeina ostati očuvana i pravilno iskorišćena. Druga opcija bi bila da se na nedelju dana potpune odreknete kafe i to praktikujete svakih par sedmica. Na taj način ćete izbeći da postanete "imuni" na ovaj napitak.

2. Ne pijte kafu čim ustanete

Postoji problem sa ovom navikom, kako je istakao Endru Huberman, profesor oftalmologije i neuronauke na Medicinskom fakultetu u Stanfordu. Vaše telo ima energetsku valutu koja se zove ATP ili adenozin trifosfat (tri fosfatne veze su one koje sadrže energiju). Kada telo troši energiju, ATP se razgrađuje, a adenozin se akumulira u telu. Adenozin se vezuje za receptore u telu i govori telu da imate malo energije - i da morate da spavate da biste pretvorili adenozin u ATP. Kofein deluje tako što blokira adenozinske receptore. I zbog toga se ponovo osećate iscrpljeno.

Kada spavate, adenozin u telu se reciklira u ATP. Zato, kada se probudite, imate niži nivo adenozina u svom telu nego što ste imali dok ste spavali. Kada popijete kafu odmah nakon buđenja, ovaj adenozin se ne vezuje za svoje receptore. I zato se osećate energično i osveženo. Ali zapamtite da ovaj adenozin nije nestao. Još uvek je tu, čeka. Kada efekat kofeina prestane, preostali adenozin počinje da se vezuje za svoje receptore i izaziva popodnevni pad. Ovaj popodnevni pad mnoge navodi da ponovo koriste kofein. A ako 8 do 12 sati pre spavanja popijete kafu, to će uticati na kvalitet sna.

Šta da uradite?

Endru Huberman kaže da umesto da blokirate efekat adenozina ispijanjem kafe odmah nakon što se probudite, možete potpuno isprati taj adenozin! A evo šta može u tome da vam pomogne:

izlaganje sunčevoj svetlosti 10-15 minuta odmah nakon buđenja;

10-15 minuta fizičkih vežbi nakon buđenja.

Trake za vežbanje, Vežbanje, Trening
foto: Profimedia / Yevhen Rychko / Panthermedia /

Obe stvari će povećati nivo kortizola - što će vam, zauzvrat, pomoći da potpuno eliminišete adenozin i učiniti da se osećate budno bez konzumiranja kofeina.

3. Pravilno pripremite kafu

Koristite kvalitetnu vodu! Za pripremu kafe koristite svežu i filtriranu vodu. Voda sa nečistoćama može uticati na ukus i kvalitet kafe. Takođe, važno je da kafa bude sveža. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu. Izbegavajte izlaganje vazduhu, svetlosti i prekomernoj vlažnosti da biste održali svežinu kafe.

01:09

Tiha kafa kod Džanga

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.