5 STVARI KOJE MORATE ZNATI O NARANDŽASTIM MAČKAMA: Iako deluju ISTO, zapravo postoji FASCINANTNA razlika među njima
Mačka, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

5 STVARI KOJE MORATE ZNATI O NARANDŽASTIM MAČKAMA: Iako deluju ISTO, zapravo postoji FASCINANTNA razlika među njima

Od svojih složenih genetskih korena, pa do svojih različitih nijansi, narandžaste mačke su stvarno fascinantna stvorenja.

Objavljeno:

Mogli bismo da se opkladimo da niste znali da postoje desetine nijansi narandžastih mačaka i da one idu od tamnog bakra do bledo žute boje. Takođe, ubeđeni smo da niste znali da je čak 80 odsto narandžastih mačaka muškog pola. Facinantno zar ne?

Postoje različite vrste narandžastih mačaka

Narandžasti mačke uglavnom zamišljamo kao narandžaste tigraste mace. To je kombinacija dve glavne osobine: boje i šare. Postoje četiri različite kombinacije šara i boja koje mogu da imaju vaše narandžaste mace.

Klasična narandžasta mačka

Dakle, nju ste zamislili kada ste pročitali naslov ovog teksta. Krzno ove mace ima nasumični niz svetlih i tamno narandžastih pruga, tako da i zgleda kao da se maca provukla pored sveže ofarbane tarabe Toma Sojera.

Mačka
foto: Profimedia

Tigrasta narandžasta mačka

Ovaj obrazac mačjih pruga je takođe prilično čest. Mačke sa ovim uzorkom izgledaju skoro kao da imaju tigrove pruge. Sa ovim uzorkom, mačje krzno ima prugice koje su tamnije od ostatka krzna.

Narandžaste mačke – ticked varijanta

Abesinska varijacija šare mnogo je suptilnija. Ovaj obrazac ćete naći kod abisinskih i somalijskih mačaka posebno. Ovaj obrazac podrazumeva tamnu pruga niz sredinu leđa.

Šarena narandžasta mačka

Ona je nešto ređa, ali je podjednako slatka kao i ostale narandžaste mace. Ona obično ima mrlje belog krzna što je tipično za mace mešance.

Odakle narandžastim mačkama takva boja?

Melanin je odgovoran za proizvodnju pigmenta u boji, a dolazi u dve vrste:

Eumelanin: Ova vrsta melanina proizvodi niz boja koje uključuju različite nijanse crne i braon boje, od tamne do svetle. Feomelanin: Ova vrsta melanina proizvodi boju u rasponu od crvene (sa najvećom gustinom) do kremaste (najrazređenije).

Narandžasto krzno kod mačaka nastaje prisustvom feomelanina, koji proizvodi nijanse crvene. Dakle, narandžaste mace nisu posebna rasa, to su jednostavno mace koje imaju specifičnu boju krzna.

Narandžaste mačke su uglavnom mužjaci

Postoji zanimljiva veza između narandžaste boje i pola mačke. Gen koji proizvodi narandžastu boju nalazi se na X hromozomima, tako da je to osobina vezana za pol. Muške mačke (XY) nasleđuju jedan X hromozom i jedan Y hromozom, tako da – ako naslede narandžasti X – automatski postaju narandžasti.

Malo je komplikovanije sa ženkama koje nasleđuju dva XX hromozoma. Oba XX hromozoma moraju da nose narandžasti gen da bi žena bila narandžasta. To znači da ako imate ženku narandžaste mace, ona je veoma retka i posebna dama!

03:42

Doktorka Đorđević o primeni i efektima CBD ulja kod životinja

(Espreso/lepotaizdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.