TRADICIONALNA BUGARSKA TORTA IZ 1960. GODINE PO RECEPTU KOSTE GARAŠA: Osvežite svoja čula uz ovu FANTAZIJU ukusa
Garaš torta, Foto: Printscreen/youtube/Svetlana's Culinary Fantazy

recept

TRADICIONALNA BUGARSKA TORTA IZ 1960. GODINE PO RECEPTU KOSTE GARAŠA: Osvežite svoja čula uz ovu FANTAZIJU ukusa

Originalni recept Koste Garaša za Garaš tortu, takođe poznatu i kao Bugarski garaš koja je replika saher torte.

Objavljeno:

Ovo je originalan recept za Garaš tortu, predstavljen od mađarskog poslastičara Koste Garaša u gradu Ruse, a 1960. godine je predstavljen u Sofiji. Torta se priprema sa 5 kora od belanaca, koje se mažu čokoladnim musom od pavlake i čokolade.

  • belanca - 10 komada
  • orasi - 400 g, mleveni
  • šećer - 200 g

NADEV

  • pavlaka - 400 g
  • šećer - 100 g, fin, kristal
  • crna čokolada - 450 g za kuvanje

ČOKOLADNI GANAŠ

  • crna čokolada - 200 g, za kuvanje
  • ulje - 2 supene kašike
  • zeleni kokos - ili mleveni pistaći za posipanje

NAČIN PRIPREME

U posudu miksera se stavljaju belanca na sobnoj temperaturi, umute se na penu i dodaje се šećer u porcijama. Ne muti se na čvrst sneg, zato što će kore posle biti mnogo lomljive, neka se umuti da bude mekan, ali ne tečan. Treba da polako pada sa žice.

Kad se šećer potpuno rastopiti, onda se prstima preverava i ako još ima kristala između dva prsta, i još jednom ili dva puta okrenite mikserom i dodajte mlevenе orahe. Meša se spatulom. Testo se premeri na vagi, deli se na 4 ili 5 jednakih delova, inače ide pet kora i svaka se sipa u kalup i poravna.

Peče se na 160 stepeni oko 5-7 minuta. Odmah se okreće i pažljivo se skida sa papira. Kore su sad još lepljive i mekane, to nije problem. Ostavljamo sa strane da se ohlade.

NADEV:

Čokolada se rastopi na pari. Skida se sa vatre i ostavimo da se malo ohladi, oko 5-7 minuta. Pavlaka se umuti mikserom na slaboj brzini, šećer se dodaje u porcijama. Lagano se dodaje i rastopljena čokolada. Promeša se dok se ne dobije homogena smesa.

Torta se poređa tako što se stavi jedna kora u odgovarajući ravan poslužavnik, pokriva se 1/4 krema i poklopi se sledećom korom i tako do poslednje .Kremom se pokriva sa svih strana. Ostavljamo na hladnom na oko 1 sat.

ČOKOLADNI GANAŠ:

Čokolada se rastopi na pari, dodaju se kašike ulja za sjaj. Skida se i sipa se mali krug na sredinu torte i počinje da se raspoređuje sa strana, da može da se razlije pravilno. Nakon toga nova porcija čokolade i tako dok se ne potroši.

Ne koristi se spatula za premazivanje. Ostavljamo na hladnom da se stegne. Pre serviranja se posipa kokosom u boji, uvek je zelene boje, to je marka čokoladnog Garaša, ili mlevenim pistaćima, prethodno porpženim u tiganju.

Seče se na uske komade oštrim nožem, prethodno potopljen u vrelu vodu i osušen.

Prilikom pripreme kora se ne koristi brašno.

00:36

Torta na 6 spratova, Vanja Mijatović i Aleksandar uživaju na proslavi

(Espreso/Bonapeti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.