SVE SRPKINJE GA BACAJU, A AKO GA STAVITE U SAKSIJU PROBUJAĆE: Ovo ni u jednoj KNJIZI ne piše
Ilustracija, Foto: Printscreen/TikTok/ joesgarden

pažnja

SVE SRPKINJE GA BACAJU, A AKO GA STAVITE U SAKSIJU PROBUJAĆE: Ovo ni u jednoj KNJIZI ne piše

Ovaj savet primenite ako želite zdravo i bujno cveće

Objavljeno: 23:15h

Besplatan, ali neverovatno koristan,talog od kafe može napraviti čuda za vaše biljke. Redovno skupljanje taloga od kafe može pospešiti rast i razvoj biljaka na nekoliko načina.

Pre svega, talog kafe je bogat hranljivim materijama koje su ključne za zdrav rast biljaka. On sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum i druge minerale koji su esencijalni za biljke.

Osim toga, soc od kafe je odličan dodatak zemljištu kao organska materija. On obogaćuje zemljište humusom, poboljšavajući njegovu strukturu i sposobnost zadržavanja vode i hranljivih materija. Ukoliko imate biljke koje preferiraju kiselo tlo, kao što su hortenzije i rododendroni, soc od kafe će im biti posebno koristan.

Cveće, Noćurak, Biljke
foto: Printscreen YouTube/KrunaVD

Zanimljivo je da talogod kafe može čak uticati na boju cvetova. Na primer, dodavanje talogaod kafe zemlji može promeniti boju hortenzija iz ružičaste u plavu. Takođe, dodavanje soca oko ruža može značajno poboljšati njihovo cvetanje.

Pored hranljivih svojstava, talog od kafe ima i pesticidna svojstva. To ga čini korisnim u kontroli štetnih insekata i gljivica u bašti, smanjujući potrebu za hemijskim pesticidima i održavajući vašu baštu zdravom.

Još jedna prednost dodavanja taloga od kafe zemljištu je povećana zadržavanje vlage. On pomaže u sprečavanju isušivanja zemljišta, što je od velike koristi za biljke koje su osetljive na sušu i zahtevaju redovno zalivanje.

Dakle, ne bacajte talog od kafe jer ga možete iskoristiti i za druge namene. Vaša bašta će vam biti zahvalna, a vi ćete uživati u bujnom zelenilu i predivnim cvetovima koje je talog od kafe omogućio.

Bonus video: Biljni odgovor na alergije

05:43

Biljni odgovor na alergije

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.