PILEĆI AJMOKAC - ZABORAVLJENO SRPSKO JELO: Ne zna se jel ukusnije TOPLO ili HLADNO, deca ga OBOŽAVAJU (RECEPT)
Pileći ajmokac, Foto: Printscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

preukusno!

PILEĆI AJMOKAC - ZABORAVLJENO SRPSKO JELO: Ne zna se jel ukusnije TOPLO ili HLADNO, deca ga OBOŽAVAJU (RECEPT)

Starinsko jelo po novom receptu

Objavljeno: 23:20h

Pileći ajmokac je staro srpsko jelo koje je danas zaboravljeno, a nekada su domaćice prvo to učile da spremaju. Vrlo se jednostavno priprema od svega par sastojaka, pa spada u jeftinija jela. Osnovni sastojci pilećeg ajmokca su belo meso i beli luk, a u nekim gradovima koriste i celo pile. Ako koristite celo pile, onda vam kocka supe nije potrebna, jer ono ima dovoljno masnoće.

Sastojci:

  • 700 g pilećeg mesa
  • 6 čenova belog luka
  • 1 kašika masti
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml pilećeg bujona
Piletina
foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

Priprema:

Skuvajte belo meso, pa ga izvadite na tanjir. U tu vrelu vodu dodajte pileću kocku za supu i kada se rastvori, procedite kako bi bujon bio bistar. Kada se ohladi belo meso isecite na kocke ili na tanje trake (kako više volite). U šerpu stavite mast da se istopi, pa dodajte mleveni beli luk i posle minut dodajte brašno. Sve vreme mešajte, a kada krene da dobija boju dodajte iseckano meso. Postepeno sipajte bujon i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Posolite i pobiberite, a možete i da začinite po želji.

Bonus video: Kako se sprema rolovana piletina?

01:00

Kako se sprema rolovana piletina?

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.